Helpt rood fruit tegen borstkanker?

04-03-2024 17:14

 

 

 

 

 

Er is geen onderzoek gedaan naar rood fruit bij mensen met borstkanker. Wel weten we dat fruit de kans op kanker kan verkleinen.

 

 

Ons advies:

Fruit helpt de kans op kanker te verkleinen. Ook de kans om opnieuw kanker te krijgen. Rood fruit past net als andere soorten fruit goed binnen een gezond voedingspatroon.

 

Wat is rood fruit?

Voorbeelden van rood fruit zijn aardbeien, rode bessen, frambozen, cranberries en bramen. Ook zwarte en blauwe bessen. Vers rood fruit is vooral in de zomer te koop, maar je kunt veel rood fruit ook het hele jaar door uit de diepvries kopen.

 

 

Vezels in fruit:

Fruit, waaronder ook rood fruit, bevat veel vezels. Deze vezels zijn belangrijk voor je spijsvertering en zorgen voor een goede stoelgang. Er is sterk bewijs dat het eten van veel vezels de kans op darmkanker verkleint.

 

Ook helpen vezels je aan een gezond gewicht. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel te veel eet. Overgewicht vergroot de kans op verschillende soorten kanker, ook borstkanker (na de menopauze).

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?


In rood fruit zitten bepaalde stoffen die polyfenolen heten. Verschillende onderzoeken in laboratoria laten zien dat deze polyfenolen ervoor zorgen dat kankercellen in reageerbuizen sterven, zonder dat gezonde cellen beschadigd worden. Maar de uitkomsten uit deze onderzoeken kunnen niet zo maar vertaald worden naar de mens. Er is geen onderzoek gedaan naar de invloed van rood fruit op mensen met borstkanker.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo