Helpt sopropo tegen kanker?

11-03-2024 17:07

 

 

 

 

 

Sopropo (ook wel bittermeloen genoemd) is een groene groente met een sterk bittere smaak. Het komt voor in Azië en Zuid-Amerika. Er wordt gedacht dat het tegen kanker kan helpen.

 

 

Ons advies:

Er is onvoldoende bewijs dat het eten van sopropo helpt tegen kanker. Eet geen sopropo als behandeling van kanker.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?

 

Er is nog geen onderzoek gedaan naar het eten van sopropo bij kanker. Er zijn wel laboratoriumonderzoeken geweest waarbij het sap van sopropo is toegevoegd aan alvleesklierkankercellen, darmkankercellen en leukemiecellen. De kankercellen die het soproposap kregen groeiden minder snel dan de kankercellen die geen soproponsap kregen.

 

Ook zijn er onderzoeken geweest waarbij proefdieren eten kregen waaraan sterk geconcentreerd soproposap was toegevoegd. Bij deze dieren groeiden de tumoren minder snel.

 

Resultaten van onderzoek bij kankercellen en proefdieren kunnen niet rechtstreeks vertaald worden naar de mens. Er is dus eerst onderzoek bij mensen nodig voordat er een conclusie getrokken kan worden.

 

Zijn er bijwerkingen bekend?

 

Er zijn kleine studies gedaan naar sopropo bij mensen met diabetes. Hierbij daalde de bloedsuiker bij één persoon zo sterk dat de persoon in coma is geraakt. Het is nog niet bekend of sopropo invloed heeft op hoe medicijnen werken. Doordat het de bloedsuiker lijkt te verlagen, is een combinatie met medicatie voor diabetes af te raden.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo