Het borstkankermedicijn van AstraZeneca en Daiichi bereikt doel in onderzoek.

24-09-2023 17:56

 

 

BESTANDSFOTO: Reageerbuisjes zijn te zien voor een weergegeven AstraZeneca-logo in deze illustratie gemaakt op 21 mei 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo/File Photo

BESTANDSFOTO: Reageerbuisjes zijn te zien voor een weergegeven AstraZeneca-logo in deze illustratie gemaakt op 21 mei 2021. 

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo/File Photo.

 

 

 

 

 

AstraZeneca zei vrijdag dat zijn experimentele precisiemedicijn de progressie van een veel voorkomende vorm van borstkanker had vertraagd in een laat stadium van onderzoek, een opsteker voor het bedrijf nadat zijn aandelen in juli waren gedaald op basis van de resultaten van een afzonderlijk onderzoek met hetzelfde medicijn voor longkanker. .


Het medicijn, datopotamab deruxtecan, dat AstraZeneca samen met het Japanse Daiichi Sankyo ontwikkelt, wordt nauwlettend in de gaten gehouden door analisten en investeerders, deels vanwege de belofte van de klasse geneesmiddelen waartoe het behoort, bekend als antilichaamgeneesmiddelconjugaten (ADC).


ADC's bestaan ​​uit tumorzoekende monoklonale antilichamen die worden gecombineerd met een celdodende chemotherapie.


Uit de onderzoeksgegevens die vrijdag zijn vrijgegeven, bleek dat het medicijn, afgekort als Dato-DXd, een statistisch significante en klinisch betekenisvolle verbetering vertoonde in het vertragen van de progressie van een type borstkanker bij proefdeelnemers, vergeleken met patiënten die andere behandelingen kregen, zoals chemotherapie.


De studie concentreerde zich op tumoren die groeien als reactie op de hormonen oestrogeen of progesteron, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer tweederde van de gevallen van borstkanker. De ziekte van de studiedeelnemers had zich naar andere delen van het lichaam verspreid.


De Britse medicijnfabrikant zei ook dat er een "trend in verbetering" was in het andere hoofddoel van de studie, de "algehele overleving" van patiënten, maar de gegevens daarover waren nog niet volwassen, dus de proef zou doorgaan zoals gepland.


De aandelen van AstraZeneca stegen in de vroege handel met 1,7%, naar het hoogste niveau in meer dan vijf weken.


AstraZeneca ontwikkelt het medicijn tegelijkertijd voor gebruik bij longkanker, en hoewel de gegevens uit een afzonderlijke studie in een laat stadium die in juli werd gepubliceerd positief waren, was de markt bezorgd dat de voordelen van het medicijn voor gebruik bij de behandeling van longkanker misschien niet zo uitgesproken zouden zijn als gehoopt. aandelen zouden met meer dan 6% dalen op de dag dat de gegevens werden vrijgegeven.


Het bedrijf heeft niet gezegd wanneer het gedetailleerde gegevens uit het longkankeronderzoek zal vrijgeven.


Analisten zien de positieve resultaten uit de borstkankerproef als goed voor AstraZeneca, maar de markt is meer gefocust op de resultaten van een proef genaamd MARIPOSA van Johnson & Johnson. Het vergelijkt AstraZeneca's succesvolle kankermedicijn Tagrisso alleen met zijn eigen medicijn, Rybrevant, in combinatie met een ander medicijn.

 

Die resultaten worden later dit jaar verwacht.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.