Het startsein voor de bouw van het nieuwe hospice is gegeven.

12-01-2024 17:52

 

 

Er mag geproost worden op een voorspoedige bouw.

Er mag geproost worden op een voorspoedige bouw.

Foto: Sonja van 't Verlaat.

 
 
 
 
 
Spijkenisse - Negentien jaar geleden legde José Gores als voorzitter van Hospice de Waterlelie broodjes in de bekisting op de Groene Kruisstraat, waar het hospice nog altijd gevestigd is. Donderdag gaf ze samen met burgemeester Van Oosten het startsein voor de nieuwbouw op het Noordeinde.
 

Hospice de Waterlelie biedt plaats aan vijf bewoners die naar verwachting nog korte tijd te leven hebben en waarvan verzorging thuis niet meer mogelijk is. Er werken maar liefst 100 vrijwilligers waarvan 20 in de thuiszorg, allen onder de bezielende leiding van drie coördinatoren. In 2022 kende het hospice een bezettingsgraad van 90%, wat aantoont dat er een duidelijke behoefte is aan een plek waar terminale palliatieve zorg geboden wordt. Het hospice is inmiddels een begrip in de regio geworden.

 

 

Uitbreiding:


Op de huidige locatie was uitbreiding niet mogelijk. Op termijn komen in het gebied van de Vredehofstraat en Groene Kruisstraat ook appartementen en grondgebonden woningen. Ontwikkelaar Herkon heeft al een aantal panden aangekocht om die ontwikkeling mogelijk te maken en is met het bestuur van het hospice op zoek gegaan naar een locatie waar die uitbreiding wel mogelijk is. Die plek is gevonden op het Noordeinde. In het nieuwe pand komen acht bedden zodat er meer mensen in de laatste fase van hun leven ondersteund kunnen worden. Per jaar zullen er naar verwachting 50 mensen extra de nodige ondersteuning kunnen krijgen tijdens de laatste weken van hun leven.
 
 
 

Mantel:

 
Ondanks de uitbreiding blijft ‘het huis’ zoals oud voorzitster José Gores het nog altijd noemt, kleinschalig waardoor er een warme uitstraling en een huiselijke sfeer kan zijn. Het door Ziggurat ontworpen gebouw is duurzaam en voldoet aan alle wensen die er zijn. Zo kan ook het nieuwe gebouw een mantel vormen voor hen die zorg nodig hebben en voor hen die die zorg verlenen.
 
 

Fundraising:

Het geld voor de bouw en de inrichting is door de Stichting Vrienden van Hospice de Waterlelie bij elkaar gebracht. Wel zijn er nog wensen om het verblijf van de tijdelijke bewoners zo comfortabel mogelijk te maken. Om die reden vindt op 20 februari a.s. een benefietconcert plaats in De Stoep en is er op 6 juni 2024 een charity diner in Restaurant ‘t Ganzengors. Ook kan er via de QR code gedoneerd worden.  

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het Hospice financieel te steunen, kijk dan op www.hospicedewaterlelie.nl