Het verhaal met de witte sjaal: Koen longchirurg.

14-11-2023 17:24

 

 

 

 

 

Interview door Axel Heilijgers.

 

 

 

20231101 RTB Longkanker NL Hartemink 003 kleiner

Foto: Rob ter Bekke.

 

 

 

 

 

Dr. Koen Hartemink is sinds 2009 chirurg. In 2013 is hij gaan werken in het Antoni van Leeuwenhoek. Daar opereert hij vooral patiënten met longkanker en patiënten met tumoren die achter het borstbeen liggen.

 

“Bij de operatie van patiënten met longkanker doen we in het Antoni van Leeuwenhoek verschillende soorten operaties; enerzijds kijkoperaties via kleine sneetjes (thoracoscopie) en robotchirurgie, anderzijds open traditionele operaties voor grote complexe tumoren, vaak na een eerder gegeven behandeling zoals een combinatie van chemotherapie, bestraling en/of immuuntherapie.”

 

Koen vindt het belangrijk om niet alleen vernieuwend te zijn op het gebied van operatieve technieken zoals de robotchirurgie of navigatie tijdens de operatie. In het Antoni van Leeuwenhoek doen we veel wetenschappelijke studies om de zorg, onder andere voor patiënten met longkanker, te kunnen verbeteren.”

 

 

 

“Je treft als chirurg mensen in een hele onzekere periode in hun leven”.

 

“Ik vind het heel belangrijk om de patiënt voldoende aandacht te geven. Ik merk dat de patiënt daardoor met meer vertrouwen de behandeling ingaat en ook meer aankan. Ik ben dankbaar dat ik patiënten daarin kan begeleiden en hen door die onzekere periode heen mag loodsen. Ik krijg ook vaak dankbaarheid terug. Daar haal ik veel voldoening uit. Dat maakt dat ik mij elke dag weer maximaal in wil zetten voor de individuele patiënt.”

 

 

 

“Tegenwoordig kunnen meer patiënten met longkanker een operatie krijgen”.

 

Vroeger opereerden we vooral patiënten met longkanker in een vroeg stadium longkanker. Nu kunnen we ook steeds vaker patiënten opereren met een uitgebreider stadium longkanker (stadium 3 of 4). Met chemotherapie, doelgerichte therapie, immuuntherapie of een combinatie van deze behandelingen kan een uitgezaaide longkanker nu regelmatig verminderd worden tot een lokaal probleem dat we kunnen opereren.”

 

“Het behandelplan spreek ik altijd goed door met een patiënt. Dat zijn soms lastige gesprekken. De ene patiënt vindt overleven het belangrijkst en de ander juist kwaliteit van leven. Het is belangrijk om dat samen goed te bespreken. Wat kan een operatie je opleveren? En wat is de impact van een operatie? Je moet daar als patiënt van herstellen en dan moet er wel wat te winnen zijn.”

 

“Het herstel van een kijkoperatie of robotchirurgie gaat vaak sneller dan bij grotere operaties. Dat is een voordeel voor de patiënt. Het is als chirurg ook prettig om met een robot te kunnen opereren. Je werkhouding is comfortabeler, minder belastend voor je lichaam. Er zijn relatief veel chirurgen die klachten hebben van het bewegingsapparaat (nek, schouders, rug), doordat het opereren zwaar voor je lichaam is.”

 

“Wij behandelen in ons ziekenhuis patiënten in een multidisciplinair team. Dat betekent dat de patiënt altijd met meerdere specialisten wordt besproken. Hierdoor krijg je als arts altijd de nieuwste inzichten mee. Wij hebben meerdere overleggen en multidisciplinaire besprekingen in de week. Dan bespreken wij onze patiënten en informeren elkaar over actuele ontwikkelingen in elkaars vakgebied. Dat is belangrijk voor een geslaagde behandeling van een patiënt.”

 

 

 

“Ik verwacht dat voor patiënten met longkanker de meeste vooruitgang zal worden geboekt door combinaties van behandelingen”.

 

“De operatietechnieken zullen de komende jaren nog verder vernieuwen. Vooral op het gebied van robotchirurgie en beeldgestuurde operaties, waarbij we de tumor tijdens de operaties nog beter in beeld kunnen brengen. Maar ik denk dat voor patiënten met longkanker de meeste voortuitgang wordt geboekt door de combinaties van behandelingen.”

 

‘Dan heb ik het over de inzet van chemotherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapie, chirurgie en/of radiotherapie. Daar verwacht ik de komende tijd veel van. Niet alleen voor patiënten met een gevorderd stadium longkanker, maar ook voor patiënten met een vroeg stadium longkanker.”

 

“Wanneer patiënten horen dat ze longkanker hebben, dan is dat een enorme schok voor ze. Dat geldt niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor hun naasten. Ik vind dat wij een belangrijke taak hebben om hen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over het stadium van de longkanker, de behandelmogelijkheden en daarbij oog moeten hebben voor de onzekerheden en wensen van de patiënt en de mensen in hun omgeving. Voor alle patiënten met longkanker en hun naasten draag ik deze maand de witte sjaal.”

 

Deze campagne wordt financieel ondersteund door AstraZeneca, Bristol Meyers Squibb, Janssen, MSD en Roche.