Het verhaal met de witte sjaal: Marjon verpleegkundig specialist.

22-11-2023 17:51

 

 

Auteur: interview door Axel Heilijgers.

 

 

 

 

 

20231110 RTB Longkanker NL Geerts 002 bijgesneden

Foto's door Rob ter Bekke.

 

 

 

Marjon Geerts werkt sinds 2008 als verpleegkundig specialist longoncologie in het Diakonessenhuis in Utrecht. Zij behandelt en begeleidt daar longkankerpatiënten met verschillende behandelingen.

 

“Als verpleegkundig specialist kan ik patiënten zelfstandig behandelen en adviseren. Ik werk daarbij nauw samen met de longartsen. Wat ik fijn vind in mijn functie is dat er veel tijd is voor intensieve begeleiding van patiënten.

 

 

“Als verpleegkundig specialist draai ik zelfstandig een spreekuur”

 

 

“Er werken bij ons in het ziekenhuis ook oncologieverpleegkundigen. Zij werken vooral op de verpleegafdeling en op de dagbehandeling. Ik draai ook zelfstandig een spreekuur. Als verpleegkundig specialist mag ik ook recepten uitschrijven.”

 

Als patiënten de diagnose longkanker krijgen dan schrikken ze enorm en hebben ze allerlei vragen over hun behandeling. De verpleegkundig specialist kan daar dan ruim de tijd voor nemen.

 

 

“Wij zijn in het ziekenhuis de casemanager voor patiënten met longkanker”

 

 

“Als verpleegkundig specialist ben ik samen met mijn collega de casemanager binnen het ziekenhuis voor patiënten met longkanker. Wij zijn laagdrempelig bereikbaar en hebben korte lijntjes met andere zorgverleners binnen het ziekenhuis. Hierdoor kunnen wij problemen vaak snel onder de aandacht brengen en oplossen.”

 

Volgens Marjon zijn de behandelmogelijkheden voor patiënten met longkanker de laatste vijf jaar enorm toegenomen. En nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Vooral doelgerichte behandelingen die geschikt zijn voor mensen met longkanker met een bepaalde genafwijking en immuuntherapie hebben de kans op overleven met longkanker enorm vergroot.

 

 

“Er moet meer onderzoek komen naar de werking van immuuntherapie. Waarom werkt het bij de een wel en bij de andere niet?”

 

 

“Het zijn niet alleen de nieuwe ontwikkelingen, maar ook de combinatiemogelijkheden van behandelingen die patiënten meer kans bieden om hun ziekte te overleven. Maar we moeten ook nog meer te weten zien te komen over immuuntherapie. Bij wie het wel aanslaat en bij wie niet en waarom? Daarom is het belangrijk dat daar meer onderzoek naar komt.”

 

Ondanks de nieuwe behandelmogelijkheden en het succes dat daarmee kan worden geboekt is longkanker nog steeds een van de meest dodelijke kankersoorten.

 

Het is gebleken dat screening bij mensen met een hoog risico op longkanker de sterfte aan longkanker verlaagt

 

 

“Wanneer longkanker in een vroeg stadium bij een patiënt wordt ontdekt, dan is de kans op een effectieve behandeling veel groter. Helaas wordt bij het grootste deel van de patiënten longkanker in een laat stadium ontdekt. En dan zijn de kansen op overleving direct een stuk kleiner.”

 

 

In 2003 is de NELSON studie gestart. Daar hebben ruim 15.000 vrijwilligers aan meegedaan met een hoog risico op longkanker. De resultaten van de studie zijn in 2020 in een wetenschappelijk vakblad gepubliceerd. Het bleek dat screening op longkanker bij patiënten met een hoog risico de sterfte aan longkanker verlaagt.

 

 

Het krijgen van kanker is een van de schokkendste gebeurtenissen in een mensenleven:

 

“Omdat ik patiënten met longkanker intensief begeleid kan ik ook aandacht geven aan het geestelijk welbevinden van patiënten. Daar is nu ook meer oog voor als onderdeel van de behandeling dan vijf jaar geleden. De diagnose en de onzekere periode die ze daarna ingaan kan grote impact hebben op patiënten en hun naasten.”

 

“Wij verwijzen mensen door naar het Helen Dowling Instituut. Zij bieden patiënten met kanker psychologische zorg. Hun stelling is dat kanker krijgen een van de schokkendste gebeurtenissen is die je kan overkomen in je leven. Helaas krijgen steeds meer mensen de diagnose kanker en er is er een tekort aan psychologen.”

 

“Naast aandacht voor preventie van longkanker en bewustwording vind ik het belangrijk dat het stigma van rokers met longkanker wordt doorbroken. Voor hen draag ik deze maand de witte sjaal.”

 

 

Deze campagne wordt financieel ondersteund door AstraZeneca, Bristol Meyers Squibb, Janssen, MSD en Roche.