Hond kan kanker ruiken maar wil daar 175.000 euro per patiënt voor.

19-11-2023 18:15

 

 

Auteur: Ad Buis - speld.nl

 

 

FreeImages.com / hans peta

FreeImages.com / hans peta.

 

 

 

 

Een doorbraak in de behandeling van kanker: de Utrechtse labrador Jessie (4) kan verschillende vormen van kanker ruiken, ook als een patiënt zich nog helemaal niet bewust is van de ziekte. Helaas vraagt het dier er 175.000 euro per patiënt voor.

 

"Blaaskanker, borstkanker, prostaatkanker, longkanker, leukemie… hij pikt ze er allemaal feilloos uit", aldus een woordvoerder van de hond. "Jessie maakt het mogelijk om kanker op tijd op te sporen, zodat je minder belastend en effectiever kunt behandelen."

 

Dat komt wel met een prijs, benadrukt de woordvoerder. Een diagnose kost 175.000 euro. "Hij is niet van gisteren en weet hoe de markt werkt. Dit type 'intellectual property' is ongelofelijk kostbaar."

 

Kritieken over de hoogte van de prijs wuiven woordvoeder en labrador kwispelend weg: "Deze prijs hebben we eerlijk uitonderhandeld met overheid en zorgverzekeraars. Vergeet niet dat Jessie in het voorliggende R&D-traject ook veel kosten heeft gemaakt: gemiddeld haalt nog geen 1 procent van de innovaties van een labrador daadwerkelijk de markt. Het is dus heel normaal om de ontwikkelingskosten terug te willen verdienen. Zijn schoorsteen moet ook roken."

 

 

 

Bron: www.speld.nl