Honderden zwemmers halen samen 136.000 euro op voor kankeronderzoek UMCG.

30-08-2023 18:10

 

 

Auteur: Nienke Eilander - nieuws.umcg.nl

 

 

 

 

 

Honderden zwemmens doken zaterdag 26 augustus 2023 het Groningse water in om geld bij elkaar te zwemmen voor het UMCG Kanker Researchfonds. Ook UMCG’ers zwommen mee. De negende editie van het grootste zwemevenement van Groningen bracht maar liefst 136.000 euro op. Het volledige bedrag gaat naar verschillende onderzoeksprojecten die het UMCG doet naar kanker.

 

 

 

 

 

 

 

Een project die door de organisatie van het evenement gekozen is om te financieren, is het onderzoek naar de behandeling van heldercellig eierstokkanker. Dit is een van de meest voorkomende vormen van eierstokkanker. Onderzoeker Bea Wisman heeft met haar team ontdekt welke genen onder andere kunnen leiden tot deze kankervorm. Dit kan een aangrijpingspunt zijn voor nieuwe chemo- of doelgerichte therapie. De organisatie gaat met het UMCG Kanker Researchfonds kijken welke onderzoeksprojecten ze nog meer kunnen financieren met het resterende bedrag.

 

 

Operatie te water:


Wat de deelnemers gemeen hebben, is dat ze allemaal een persoonlijke reden hebben om mee te doen. Zo ook de zes OK-medewerkers die samen UMCG-team ‘Operatie te water’ vormen. ‘Dagelijks behandelen wij zo veel patiënten, ook veel oncologische. We willen meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken. Om ziektes zoals kanker eerder op te kunnen sporen, te behandelen, maar ook om patiënten een zo fijn mogelijk leven te geven met minder bijwerkingen', vertelt OK-assistent Wilma Smit. 'De estafette was zwaar, maar ging super goed. De weersomstandigheden waren perfect. Alleen bij Garnwerd heeft de organisatie ons naar de kant gebracht, het ging plotseling onweren. Na het schuilen konden we weer verder.’

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Team 'Operatie te water' bestaat uit 6 UMCG-medewerkers. Allemaal staan ze in een blauwe trui met hun naam in de boot in de Oosterhaven. Deze boot voer mee tijdens de tocht. Ze juichen en zijn blij.

De zwemmers van het UMCG OK-team 'Operatie te Water'.

 

 

 

 

Van Lauwersoog naar Groningen:


‘We werken allemaal in de oncologie om patiënten te helpen. We doen mee voor hen, want onderzoek is zo ontzettend belangrijk’, zegt KNO-arts in opleiding Rosanne. Samen met hoofd-hals oncoloog Gyuri en anesthesioloog Martine maakt ze deel uit van team ‘Van de Baan’ en deed mee aan de Ultra-Swim. In estafettevorm zwommen ze maar liefst 50 km. ‘Om 04.30 startten we in Lauwersoog, we zagen de zonsopgang. Een kleine veertien uur later kwamen we aan in de Oosterhaven. De tocht was waanzinnig mooi en in de stad was het feest. Overal waren mensen die ons aanmoedigden.’

 

 

Tweede lustrum:


Volgend jaar is de 10e editie van de Groningen Swim Challenge. Meer informatie over het evenement en de verschillende afstanden zijn te vinden op de website van het zwemevenement. Op zowel deze als de website van het UMCG-fonds komt ook te staan welke kankeronderzoeken nog meer financiering  krijgen.

 

 

 

Blij zwemteam 'Van de Baan'. Nog nat van het water juichen ze met bossen bloemen, biertjes en medailles in de hand. Ze hebben hun wetsuit nog aan en staan op de kade.

Zwemteam 'Van de Baan'. Net klaar met de estafette van 50 kilometer. 

 

 

 

 

Bron: www.nieuws.umcg.nl