Hospice Borne klaar voor eerste gasten.

08-11-2023 17:16

 

 

Hospice Borne klaar voor eerste gasten

Foto: Jolanda Gersen.

 

 

ZATERDAG 11 NOVEMBER 2023 VAN 11.00 TOT 15.00 UUR OPEN DAG AAN DE HOSBEKKEWEG 3.

 
 
Het duurde even, maar dan heb je ook wat’, luidt het zo bekende spreekwoord. En als het ooit ergens van toepassing kan zijn, dan is het wel op het fonkelnieuwe Hospice Borne, dat vanaf komende maandag haar deuren opent voor de eerste gasten. Vanaf februari 2021, toen de geluiden wereldkundig werden dat er serieuze plannen waren om een dergelijke voorziening van de grond te krijgen, is er keihard gewerkt. Heel veel overleg, het zoeken naar financiële middelen, het aantrekken van vrijwilligers en medewerkers én - last but not least - het vinden van een geschikte locatie, kostten al met al zo’n tweeëneenhalf jaar. Maar het is allemaal gelukt en komende zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur kan iedereen met eigen ogen zien wat ervan geworden is.
 
 
 

Trots op de Bornse gemeenschap:


In enkele woorden samengevat: bestuursvoorzitter Frans Bouwers is meer dan trots. “Ja, ik ben heel trots op wat we hier in relatief korte tijd hebben gerealiseerd aan de Hosbekkeweg, maar vooral ook heel trots op het team dat de schouders eronder zette om zover te komen en tegelijkertijd ook heel trots op de Bornse gemeenschap. Het nieuwe Hospice is echt een voorziening van Borne geworden. De afgelopen jaren hebben we enorm veel donaties ontvangen en ieder heeft zijn of haar steentje bijgedragen. In één woord: geweldig!”

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Foto: Jolanda Gersen.
 
 
 
 
 
 
Pas in mei dit jaar ontstond er zicht op de nieuwe locatie aan de Hosbekkeweg 3, een beetje verscholen achter het Racket & Fit Center Borne. Een voormalige bedrijfswoning, die met een aantal aanpassingen exact zou kunnen voldoen aan de wensen die vooraf waren vastgelegd. Drie kamers voor evenzovele gasten, een verblijfsruimte, enkele werkruimten, een tuin én rust. Nu, een half jaar verder, blijkt het allemaal naadloos te kloppen. Alle deuren werden ondertussen verbreed zodat er gemakkelijk met bedden gerold zou kunnen worden, alle muren kregen een nieuwe, warme kleur en het interieur werd opgesierd met een groot aantal pentekeningen van oud-Bornenaar Fits Soetmann. Ook werd er - onder bezielende leiding van kunstenares Ellen Klasens - ter verfraaiing een aantal kunstobjecten toegevoegd, terwijl de medewerkers van De Ster de tuinversieringen voor hun rekening namen.
 
 
 

Puntjes op de i:


Wat deze dagen nog rest is een immens doek dat aan een aanpalende industriële gevel wordt bevestigd, waarop een afbeelding van de Twickeler natuur zichtbaar is en waarmee ook de rustgevende aanblik naar buiten toe wordt versterkt. En dan zijn er natuurlijk nog de legio ‘puntjes op de i’ zoals Frans Bouwers het omschrijft. Een deel van de in totaal 70 vrijwilligers, opgedeeld in zorg-, tuin- en klusgroepen, heeft er nog even haar handen vol aan. Net zoals Elly Plasmeijer en Irene Konter, de twee coördinatoren, die vanaf maandag de dagelijkse leiding op zich gaan nemen.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Fotos: Jolanda Gersen.
 
 
 
 
 
 
 
 
“Voor mij mag het nu wel beginnen”, vertelt Irene tussen de bedrijven door. “We zijn er klaar voor en hebben er enorm veel zin in.” Daarmee vertolkt ze de mening van allen die op de een of andere manier zijn betrokken bij het realiseren van het nieuwe ‘Bijna Thuis Huis’. De bezoekers aan de Open Dag zaterdag wordt gevraagd zoveel mogelijk met de fiets te komen, omdat er slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar is. Ook vraagt het Hospice geen bloemen mee te nemen. (BM).

 

 

Op 27 juni van dit jaar nam Johan Meijer in het kader van zijn programma De Drijfveer een kijkje bij de toen net verworven locatie. Het gesprek met Frans Bouwers vind je hier