Huidkanker erkennen als beroepsziekte in België? CD&V-Kamerlid Muylle: “Bouwvakkers en landbouwers beter beschermen”.

13-06-2023 17:26

 

 

Auteur: Yorick Dupon - hln.be/binnenland

 

 

Huidkanker erkennen als beroepsziekte en de btw op zonnecrème verlagen: zo wil Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) helpen de ziekte te voorkomen.

Huidkanker erkennen als beroepsziekte en de btw op zonnecrème verlagen: zo wil Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) helpen de ziekte te voorkomen. 

Foto: Maxime Petit en Getty Images/Westend61.

 
 
 
 
 
 
 
 
Felle zonnestralen zorgen niet alleen voor hoge temperaturen, maar kunnen zonder goede bescherming ook huidkanker met zich meebrengen. Jaarlijks krijgen 46.000 Belgen de diagnose. Kamerlid Nathalie Muylle van CD&V wil daar twee dingen aan doen: de btw op zonnecrème verlagen om zo de prijs te drukken en huidkanker erkennen als beroepsziekte.
 
 
 
In onder andere Duitsland en Denemarken is dat al het geval, maar dus niet bij ons. De christendemocraten noemen dat “onlogisch”. “De bloostelling aan uv-stralingen voor wie buiten werk, zoals werknemers in de bouw of landbouwers, is vijf maal hoger dan het gemiddelde”, legt Muylle uit in een persbericht. Het zijn net die uv-stralen die bijdragen aan de kans op het ontwikkelen van huidkanker.
 
 
 
Als het op de lijst van beroepsziektes komt te staan, volgen er enkele maatregelen voor wie erdoor getroffen wordt. Zo worden medische kosten volledig terugbetaald door het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s. Er is ook financiële ondersteuning bij arbeidsongeschiktheid en kan de familie van een werknemer die is overleden door huidkanker een compensatie krijgen.
 

Daarnaast wil CD&V ook betere bescherming tegen huidkanker voor de brede bevolking. Zonnecrème smeren is de beste manier om je ertegen te beschermen, maar er geldt een btw-tarief van 21 procent. Muylle ziet drie mogelijkheden: zonnecrème van factor 50 erkennen als geneesmiddel, het op de lijst van producten met een lager btw-tarief zetten of terugbetaling voorzien voor patiënten die een hoger risico lopen op huidkanker.

 

 

 

 

 

Bron: www.hln.be