Ik heb borstkanker gehad, hoe kan ik ooit weer van seks genieten?

16-08-2023 17:23

 

 

Auteur: Redactie Gezond - ad.nl/gezond

 

 

 

Borstkanker

Borstkanker.

Foto: Getty Images.

 
 
 
 
 
 
 
 
LEZERSVRAAG:  Veel vrouwen die door kanker een borst zijn kwijtgeraakt, vrijen daarna nog lang met hun kleren aan. Het kan moeilijk zijn om je bloot te geven of te wennen aan je lijf, zegt seksuoloog Minke de Boer. ‘Het is de kunst om met een veranderd lichaam je seksualiteit weer te ontdekken.’
 
 
Minke de Boer: ,,Na de behandeling van kanker kunnen veel mensen moeilijkheden ervaren bij seks. Er kan dan van alles meespelen. Allereerst, je bent geconfronteerd geweest met een potentieel levensbedreigende ziekte. Mensen gaan vaak eerst in de overlevingsstand en pas wanneer er goed bericht komt en mensen ‘schoon’ zijn, ontstaat er ruimte voor rouw. Dan realiseren mensen zich wat ze zijn kwijtgeraakt.
 
 
Misschien ziet je borst er anders uit na een operatie. Zeker wanneer je borsten een belangrijke rol speelden bij seks is het zoeken naar wat je prettig vindt. Mensen blijven vaak lang met kleren aan vrijen. Ik adviseer je om je nieuwe lichaamsbeeld meer te omarmen. Door er juist wel naar te kijken en de nieuwe borst aan te raken, kan ze weer onderdeel worden van je lichaam.
 
 
 

Je huid kan gevoeliger zijn, je opwinding komt minder gemakke­lijk op gang

 
 
 
 
Sommige lichaamsfuncties kunnen door bestraling en chemotherapie ook veranderen. Je huid kan gevoeliger zijn, je opwinding komt minder gemakkelijk op gang en je slijmvliezen worden minder gemakkelijk vochtig. Soms is ook hormoontherapie nodig.
 
 
Alles bij elkaar valt het goed voor te stellen dat je merkt dat je zin in seks is afgenomen, maar ook dat het vrijen niet meer zo gaat als daarvoor, of dat penetratie pijn doet. Dan is het vaak de kunst om je lichaam en je seksualiteit opnieuw te ontdekken. Neem hier de tijd voor. Zoek uit wat nu wel prettig is, los van wat voorheen prettig was. Daarbij kan er verdriet loskomen om wat je bent kwijtgeraakt. Mogelijk komt er ook ruimte voor iets nieuws. Als je een partner hebt, dan is het belangrijk dit ook samen te doen.’’
 
 
 
 
 
 
Bron: www.ad.nl