Immunotherapie vóór een operatie leidt tot veelbelovende overleving op de lange termijn bij sarcoompatiënten.

13-02-2024 17:35

 

 

 

 

Door MD Anderson geleide fase II-studie suggereert dat neoadjuvante immunotherapie veilig is en een effectieve optie kan zijn voor patiënten met weke delen sarcomen.

 

Patiënten met wekedelensarcoom die werden behandeld met neoadjuvante of pre-operatieve immunotherapie hadden zeer weinig resterende tumoren op het moment van de operatie en beloofden overleving op de lange termijn, volgens de resultaten van het Fase II-onderzoek die vandaag in Nature Cancer zijn gepubliceerd door onderzoekers van de Universiteit van Texas MD Anderson Kankercentrum.

 

Na behandeling met een combinatie van immunotherapie en bestraling gevolgd door chirurgische verwijdering van de restmassa, had 90% van de patiënten met ongedifferentieerd pleomorf sarcoom (UPS) minder dan 15% levensvatbare tumorcellen over, beter dan wat historisch gezien is met alleen bestraling. Het totale overlevingspercentage (OS) twee jaar na de eerste behandeling was 82% bij resectabel retroperitoneaal gededifferentieerd liposarcoom (DDLPS) en 90% bij UPS.

 

 

Christina Roland, MD.

 

 

 

 

“Deze resultaten demonstreren de rol die behandeling met immunotherapie kan hebben bij weke delen sarcomen en hoe het neoadjuvante behandelingsplatform kan helpen bij het identificeren van nieuwe behandelingsopties voor patiënten”, zegt co-hoofdonderzoeker Christina Roland, MD , universitair hoofddocent Chirurgische Oncologie . “Sarcoompatiënten hebben beperkte systemische therapieopties om te overwegen, en deze studie biedt gegevens ter ondersteuning van het gebruik van immunotherapie bij hun behandeling.”


Elk jaar worden in de VS ongeveer 13.000 nieuwe gevallen van wekedelensarcoom gediagnosticeerd. DDLPS en UPS zijn twee van de meest voorkomende typen wekedelensarcoom. Momenteel is een operatie de enige potentieel geneesbare behandelingsoptie voor veel patiënten met een reseceerbaar wekedelensarcoom. Veel patiënten ervaren echter binnen vijf jaar een herhaling.

 

Dit is de eerste studie die het gebruik van neoadjuvante immunotherapie onderzoekt bij patiënten met wekedelensarcoom vóór een curatieve intentieoperatie, aldus Roland. Radiotherapie en chemotherapie vóór de operatie zijn de huidige behandelingsopties om het risico op herhaling van de ziekte te verminderen.

 

In deze studie werd neoadjuvant nivolumab of nivolumab met ipilimumab geëvalueerd bij 17 volwassen patiënten met DDLPS en 10 volwassen patiënten met UPS. Na voltooiing van de immunotherapie ondergingen alle patiënten chirurgische resectie van hun tumoren. Er werden monsters verzameld om klinisch betekenisvolle responscriteria voor patiënten, het primaire eindpunt van de studie, te identificeren en te definiëren. Deze monsters werden ook gebruikt om tumorfactoren te onderzoeken die de uitkomsten zouden kunnen beïnvloeden. De onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van intratumorale B-cellen geassocieerd was met een verbeterd OS.

 

 

 

Neeta Somaiah, MD.

 

 

 

“Biopsieën van proefpersonen werden in verschillende stadia onderzocht om B-cellen te beoordelen en te onderzoeken”, zegt co-hoofdonderzoeker Neeta Somaiah, MD , universitair hoofddocent van Sarcoma Medical Oncology . "We weten uit eerder onderzoek hoe belangrijk de aanwezigheid van B-cellen in een tumor is om de reacties op immunotherapie te voorspellen, en we ontdekten in dit onderzoek dat patiënten met hogere niveaus van B-cellen in hun tumoren een grotere kans hadden om te reageren."

 

Deelnemers aan het onderzoek ervoeren geen verhoogd risico op operatiecomplicaties en er werden geen nieuwe bijwerkingen geïdentificeerd. De waargenomen bijwerkingen waren te verwachten en beheersbaar. De meest voorkomende bijwerkingen waren huiduitslag, vermoeidheid en diarree.

 

De eerste gegevens van dit onderzoek werden eerder  gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in 2022. Het proces werd gefinancierd door Bristol Myers Squibb. Een volledige lijst van samenwerkende auteurs en hun onthullingen is te vinden in het artikel.

 

 

 

 

 

Dit Artikel is Vertaalt uit het Engels.

 

 

 

Bron: www.mdanderson.org/newsroom