In dit ziekenhuis staat familie niet meer langs de zijlijn, maar mag ze helpen met douchen, eten of meer.

03-08-2023 17:21

 

 

Auteur: Maaike Kooistra - ad.nl/utrecht

 

 

Het St. Antonius Ziekenhuis gaat met de nieuwe werkwijze van start op de afdelingen oncologie en urologie.

Het St. Antonius Ziekenhuis gaat met de nieuwe werkwijze van start op de afdelingen oncologie en urologie. 

Foto Ruud Voest.

 
 
 
 
 
 
 
Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein gaat de hulp inschakelen van familie bij de zorg voor patiënten. Bijvoorbeeld als het gaat om hulp bij eten of douchen. Goed voor ondersteuning aan de drukbezette verpleegkundige én beter voor de patiënt, is de gedachte.
 
 
De proef is onderdeel van een groter plan om ‘twee keer zoveel patiënten te laten helpen, terwijl werkplezier en kwaliteit van zorg verbetert’, aldus verpleegkundigen Melanie Oostrom en Gerbrecht van der Meulen, die het voortouw nemen in de nieuwe werkwijze.
 
 
Zo moet een slimmere rolverdeling voor de verpleegkundigen en de inzet van een app of digitaal platform, genaamd Anton, verschil gaan maken. Maar dus ook een grotere betrokkenheid van familie
 
 

Drie uur op bezoek:


Nu al merken verpleegkundigen dat familie best wil helpen bij de zorg voor een naaste. We zien nu vaak dat naasten drie uur op bezoek komen, maar na een tijdje toch wel een beetje uitgepraat zijn. We hebben de indruk dat ze toch best even de handen uit de mouwen zouden willen steken”, zegt Oostrom. ,,Ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich machteloos voelen als ze maar uren op een stoel zitten.”

 

 

 

We staan in nauw contact met de juridische afdeling van ons ziekenhuis om uit te zoeken wat kan en mag

Melanie Oostrom, Verpleegkundige.

 

 

 

Gekeken wordt wat er in iemands macht ligt. ,,Dat is ook heel persoonlijk. De ene familie is de andere niet en niet elke patiënt laat alles toe. Maar denken nu aan kleine zorghandelingen als het bed opmaken of helpen met eten en drinken, het ondersteunen bij het douchen, bij aankleden.”

 

 

Verwisselen katheterzak:

 


Bij verpleegtechnische handelingen wil het ziekenhuis vooralsnog wegblijven. ,,Denk aan het geven van injecties of het verwisselen van een katheterzak”, zegt Oostrom. ,,Maar als iemand nou eerder naar huis kan, wat een patiënt vaak graag wil, doordat eenmaal thuis iemand een katheterzak kan vervangen. Dan kijken we wat de mogelijkheden zijn om daarover goede instructie te geven. We staan in nauw contact met de juridische afdeling van ons ziekenhuis om uit te zoeken wat kan en mag.”

 

Bezoektijden vervallen in de nieuwe aanpak, maar een verplichting om mee te helpen bij de zorg voor een dierbare, zal het nooit worden, benadrukt het St. Antonius. ,,Bij het begin van de opname willen we met familie en patiënt in gesprek gaan over hoe de opname er in grote lijnen uitziet en wat ze daarin zelf zouden willen of kunnen doen”, zegt Van der Meulen.

 

 

‘Interessante stap’


Patiëntenfederatie Nederland noemt het voornemen een ‘interessante stap om te volgen’, maar zegt nog wel veel vragen te hebben. ,,Het is goed om patiënten en hun naasten te betrekken, al moet patïentveiligheid altijd voorop staan”, zegt de woordvoerder. ,,Hoe ingewikkelder de handeling die moet worden verricht, hoe minder geschikt die is om aan naasten over te laten. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk heel veel simpele dingen die moeten gebeuren. Die zouden naasten die dat willen best op zich kunnen nemen.”

 

 

 

is de vraag of naasten in die korte tijd zoveel kunnen leren dat het echt de werkdruk kan verlichten

Woordvoerder Patiëntenfederatie Nederland

 
 
 
 
 
Of dat er echt van komt, vraagt de organisatie zich evenwel af. ,,Veel patiënten liggen tegenwoordig maar een paar dagen in het ziekenhuis. Het is de vraag of naasten in die korte tijd zoveel kunnen leren dat het echt de werkdruk kan verlichten. Want dat is duidelijk de insteek. Als je als familielid een paar dagen met bijvoorbeeld wondverzorging kan meekijken, kan dat tijdens de periode van herstel thuis misschien nog werkverlichting opleveren van wijkverpleging of thuiszorg. Maar de vraag is of er in het ziekenhuis echt iets verandert.”
 

Oostrom en Van der Meulen benadrukken dat de focus komt te liggen op het meer betrekken van familie bij de zorg als instrument om de kwaliteit te verbeteren. Verlichting van de taken is volgens hen slechts mogelijke bijvangst. ,,En er gaan vast dingen tegenvallen”, zegt Oostrom, maar we wachten de eerste ervaringen af. Eind dit jaar start een pilot op de afdelingen oncologie (behandeling en zorg aan mensen met kanker) en urologie (voor klachten en ziektes aan blaas, nieren, prostaat en geslachtsorganen).

 

 

 

Bron: www.ad.nl