Inloophuis voor kankerpatiënten sluit de deuren, te duur en te weinig bezoekers.

01-11-2023 17:24

 

 

Auteur: Frank van Deutekom - omroepwest.nl/nieuws

 

 

In het Inloophuis Haaglanden komen (ex-)kankerpatiënten bij elkaar voor ondersteuning

In het Inloophuis Haaglanden komen (ex-)kankerpatiënten bij elkaar voor ondersteuning

Foto: Inloophuis Haaglanden.

 
 
 
 
 
 
 
 
DEN HAAG - Centrum Marike in Den Haag sluit op 24 december de deuren. Volgens het bestuur is het speciale inloophuis voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met kanker, te duur. Ook het aantal bezoekers zou afnemen.
 

Centrum Marike is het voormalige Inloophuis Haaglanden. Het werd in 2007 geopend en sinds vorig jaar heet het Centrum Marike. Mensen die te maken hebben of hebben gehad met kanker kunnen er terecht voor ondersteuning. Dat kan zijn door te praten met anderen, maar er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd. Het centrum draait voornamelijk op vrijwilligers en zit in een huis in de Haagse wijk Wateringse Veld.
 


Bent u bezoeker of vrijwilliger van Centrum Marike en wilt u uw verhaal kwijt? Neem dan contact op met de redactie via Frank.van.Deutekom@omroepwest.nl

 

In een schriftelijke verklaring zegt het bestuur van de stichting achter Centrum Marike dat in de afgelopen twintig jaar veel is veranderd binnen de zorg, in subsidieland en op de markt voor vrijwilligerswerk. Het aantal bezoekers zakte tijdens de coronapandemie in en trok daarna niet meer aan, staat in het schrijven. Daardoor werd het te duur en is besloten de deuren te sluiten.
 


Naar Delft of Naaldwijk:


Centrum Marike is in gesprek met twee andere centra voor 'leven met, en na kanker' in de buurt. Dat zijn Debora in Delft en Carma in Naaldwijk. Mensen die nu in Den Haag komen voor een gesprek of een activiteit, worden vanaf december doorverwezen naar deze twee huizen.
 

In Delft wordt betreurd dat Centrum Marike stopt, voor de bezoekers, vrijwilligers en medewerkers. Debora zegt zelf niet te maken te hebben met minder bezoekers, maar heeft ruimte om mensen uit Den Haag op te vangen.
 
 


Ook Naaldwijk heeft plek:

 

Datzelfde geldt voor Carma in Naaldwijk. 'Wij hebben een groot team van enthousiaste vrijwilligers', zegt vrijwilligerscoördinator Marloes Voskamp. 'We zien dat hier juist meer bezoekers komen en organiseren ook steeds meer activiteiten.' Ze benadrukt dat mensen uit Haaglanden ook bij dit centrum altijd terechtkunnen.
 

'In principe kunnen ze gewoon binnenlopen, maar vaak is het voor de gast fijn om de eerste keer vooraf aan te melden. Dan kunnen ze even 1-op-1 met iemand van ons zitten en hun verhaal doen', zegt Voskamp. Ze zegt dat de drempel om hulp te vragen soms nog best groot is, en dan helpt het om eerst apart met iemand te komen praten.
 


Het bestuur van Centrum Marike is meerdere malen om een toelichting gevraagd, maar laat het bij een schriftelijke verklaring.

 
 
 
 
 

Bron: www.omroepwest.nl