Intimiteit en seksualiteit.

16-02-2019 21:06



Ook als u ernstig ziek bent, kunt u behoefte hebben aan intimiteit en seks. Het is belangrijk voor uzelf na te gaan wat u precies wilt en wat mogelijk is. 


Intimiteit:

Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Seks is een van de uitingen van intimiteit. 


Ook zonder seks kun je intiem zijn. Wat intiem is, verschilt per persoon. Voorbeelden zijn: tegen elkaar aanliggen, elkaar masseren of samen luisteren naar mooie muziek. Intimiteit kunt u ook beleven met anderen dan uw partner.


Seksueel contact:

Heeft u behoefte aan seksueel contact?


Hier volgen een paar belangrijke punten:


  • Ook als u ziek bent, kunt u seksueel opgewonden raken of een prettig gevoel krijgen van lichamelijk contact met anderen. 
  • Kunt u niet meer met elkaar naar bed? Dan kunt u nog steeds seksueel contact hebben. Seksuele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: strelen, elkaar aanraken op intieme plekken, elkaar stimuleren met de hand, de mond, met een vibrator etc. Zolang u en uw partner ervan kunnen genieten, is het goed. 
  • Bespreek uw wensen, verlangens en mogelijkheden op seksueel gebied met uw partner, voordat u gaat vrijen. De ander weet niet altijd wat u nog wel of niet kunt en wat u wel of niet lekker vindt. 
  • Neem zelf het initiatief om dingen te bespreken. Het kan dat uw partner er niet over durft te beginnen, omdat u ziek bent.
  • Vertel over de problemen die u heeft omtrent seksualiteit. Dat kan gaan over uw uiterlijk, vermoeidheid, een droge vagina, erectiestoornissen of over houdingen waarin het vrijen moeilijk gaat. U geeft uw partner dan de kans om manieren te verzinnen om u te helpen.
  • Als alleen intimiteit voor u genoeg is, vertel dit dan aan uw partner. Geef dan ook aan welke vormen van intimiteit u prettig vindt. 


Twijfels of vragen:

Heeft u vragen of twijfels rondom intimiteit of seksualiteit? Bespreek deze dan met uw huisarts, arts of (wijk)verpleegkundige.


Meer informatie:

Het themaboekje 'Wie denkt er nu aan seks?' behandelt alle aspecten van seksualiteit en intimiteit bij een ongeneeslijke ziekte.



U krijgt ook tips en doorverwijzingen.

        

Seksualiteit en kanker:          

Bekijk ook de uitgebreide informatie over seksualiteit en kanker op kanker.nl

        

Zoek zorg en hulp bij seksuele problemen in de Verwijsgids Kanker          

        

Kanker en seks (NFK)          

De NFK heeft een groot onderzoek onder patiënten gedaan naar kanker en seks. Op basis van de resultaten is deze website ontwikkeld.




Bron: www.kanker.nl