Is er een stigma op longkanker?

28-08-2023 18:10

 

 

 

 

 

Longkanker Nederland wil het stigma rondom longkanker bestrijden. In het voorjaar hielden wij hier een peiling over. Aan patiënten, naasten en zorgprofessionals hebben we gevraagd of zij te maken hebben met gevoelens van schuld en schaamte rondom deze ziekte. Ruim 300 mensen deden mee met dit onderzoek. Was jij er één van? Dank je wel!

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
Stigma
 
 
 
 
 
 
Jullie antwoorden helpen ons bij het ontwikkelen van een campagne. Het doel is om de verschillende facetten van longkanker beter bespreekbaar te maken. De precieze resultaten laten nog even op zich wachten, wel kunnen we alvast laten weten dat er werk aan de winkel is. Bijna 7 van de 10 mensen die de vragenlijst invulden heeft namelijk het idee dat er anders naar longkanker wordt gekeken naar dan ‘andere kankers’ en dat longkanker vaak wordt gezien als ‘eigen schuld'.
 
 

“Het wordt door de omgeving gezien als kanker die je had kunnen voorkomen. Dit maakt dat je weinig steun krijgt.”

 

Wij gaan de komende tijd aan de slag met de resultaten. En dat doen we niet alleen. Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek wil graag blijven meedenken over het bestrijden van het stigma rondom longkanker. En zo doen we het samen. Longkanker heb je niet alleen.