Is het goed om omega 3-vetzuren te eten bij kanker?

16-03-2024 16:57

 

 

 

 

 

Je kunt één keer per week vette vis eten. Alleen 24 uur voor tot 24 uur na specifieke chemotherapieën (Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin) is het beter om geen visolie supplementen te nemen.

 

 

Ons advies:

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het lichaam ze nodig heeft. Je kunt ze niet zelf aanmaken. Je moet daarom omega 3-vetzuren via je eten binnenkrijgen. Omega 3-vetzuren helpen in het lichaam ontstekingen te verminderen. Het is daarom goed om één keer per week vette vis te eten.

 

 

Wat zijn omega 3-vetzuren?

 

De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA komt voor in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten. EPA en DHA komen voor in (vette) vis en worden ook wel visvetzuren genoemd. Daarnaast worden EPA en DHA soms toegevoegd aan margarine en brood. EPA wordt soms ook toegevoegd aan medische voeding, zoals drink- en sondevoeding. Daarnaast zijn er supplementen verkrijgbaar met visolie en/of DHA en EPA.

 

 

Vette en magere vis:

In vette vis zit meer dan 5% vet. Dit is bijvoorbeeld makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en zalm. Magere vis heeft minder dan 5% vet. Voorbeelden van magere vis zijn alle soorten witvis: baars, zeeduivel, zeewolf, schar, tong, wijting, schelvis, koolvis en kabeljauw. Ook tonijn is een magere vis. Kibbeling of andere gefrituurde witvis vallen niet onder vette vis.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?

 

Omega 3-vetzuren en chemotherapie:

 

Wanneer je behandeld wordt met Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin is het beter om geen visoliecapsules of –drankjes te gebruiken vanaf 24 uur voor tot 24 uur na de behandeling. Als je drinkvoeding gebruikt, kun je vragen om een variant zonder toegevoegde visvetzuren. Andere producten met omega-3-vetzuren, zoals bepaalde soorten boter en mayonaise, kun je in deze periode wel blijven gebruiken.

 

 

In alle gevallen is het heel goed om één keer per week vis te eten. 

 

Lees hierover meer in ons artikel over vis en chemotherapie:

 

 

Omega 3-vetzuren en bestraling:

Uit labaratoriumonderzoek blijkt dat EPA de bestraling versterkt. Er nog geen onderzoek gedaan bij mensen.

 

 

Voordelen omega 3 vetzuren bij kanker:

De resultaten zijn wisselend. In sommige onderzoeken helpt omega 3 om de eetlust te verbeteren, waardoor mensen makkelijker op gewicht blijven. Ook hadden de mensen die omega 3 namen, meer spiermassa. Er waren geen nadelen aan het nemen van omega 3. In andere onderzoeken had de omega 3 helemaal geen invloed op de klachten.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo