Is kurkuma werkzaam bij de behandeling van kanker ?

29-03-2019 18:12





kurkuma.



In reageerbuisonderzoek en bij proefdieren lijkt kurkuma de groei van kankercellen te remmen. Het is onduidelijk of dit bij mensen ook het geval is. Curcumine (de werkzame stof van kurkuma) in voeding wordt in het lichaam van de mens snel inactief gemaakt waardoor het zijn eventuele werking verliest. Naar het effect van curcumine op lichttherapie wordt onderzoek gedaan. Resultaten zijn nog niet bekend.


Het advies is vooralsnog: gebruik kurkuma in uw gerechten vooral omdat het lekker is en een mooie kleur geeft, en niet als medebehandeling van uw tumor.



Kurkuma is een gedroogd poeder dat wordt gemaakt van de wortel van de 'kurkuma longa' plant. Dit specerij wordt vooral veel gebruikt in oosterse landen, het geeft kerrie zijn gouden kleur. Het staat ook wel bekend onder de naam geelwortel, koenjit of turmeric. De mogelijk medisch werkzame stof van dit specerij is een polyfenool, genaamd 'curcumine'.


Effecten van curcumine op cellen:

Uit onderzoek in cellen in reageerbuisjes blijkt dat curcumine de deling van cellen remt, de vorming van bloedvaten in de tumor (nodig om de tumor van voeding te voorzien) remt en aanzet tot celdood. Dit effect kan worden veroorzaakt door de curcumine in kurkuma, maar mogelijk ook door andere stoffen. Onderzoek met proefdieren laat zien dat kurkuma lijkt te werken als medebehandeling tegen kanker. In dit onderzoek werden hoge doseringen kurkuma gebruikt. Vertaald naar een volwassene zou dit 6-8 gram kurkuma per dag zijn, veel te veel om in de voeding te verwerken.


Beperkingen van kurkuma en curcumine:

Het is de vraag of kurkuma bij de mens kan werken. Curcumine kan namelijk alleen effect hebben als het in zijn geheel in de bloedbaan komt. Curcumine uit de voeding wordt in het lichaam inactief gemaakt in de darm en vervolgens via het bloed naar de lever gebracht waar het wordt afgebroken. In huishoudelijk gebruik wordt kurkuma veelal gekookt, dit verlaagt het gehalte aan curcumine. De medische werking is hierdoor vaak al verdwenen voor de kurkuma geconsumeerd wordt.


Verschillende studies laten zien dat curcumine slecht wordt opgenomen in het lichaam. Als mensen drie dagen een dosis van 8000 mg/dag curcumine innamen, was dit nauwelijks zichtbaar in het bloed:. Uit testonderzoek bij mensen is daarnaast gebleken dat curcumine als medicijn minimale bijwerkingen (misselijkheid, diarree) heeft.


Mogelijkheden voor behandeling van kanker:

Uit verder onderzoek bij mensen moet nog blijken in hoeverre curcumine als mogelijk medicijn nog een aanvullend positief effect kan hebben op de behandeling van kanker. Het gaat daarbij dus niet om kurkuma in de voeding, maar curcumine toegediend als medicijn. De route via het maagdarmkanaal moet vermeden worden, om zo de werkzaamheid van curcumine te behouden.


Er zijn slechts enkele kleine studies uitgevoerd naar het effect van kurkuma bij kanker bij mensen. Een studie bij 25 mensen met voorstadia van diverse soorten kanker die dagelijks tot 8000 mg curcumine (als supplement) moesten nemen, liet zien dat bij een klein deel van de mensen een positief effect zichtbaar was. Het is echter onduidelijk of dit daadwerkelijk het resultaat was van het slikken van de curcumine. In een studie onder 100 mensen met een ontstekingsreactie in de mond die kan ontaarden in mondkanker, waarbij de ene helft van de mensen een placebo kreeg en de andere helft 2000 mg curcumine, was geen effect merkbaar van de curcumine op de ontstekingsreactie in de mond. In een andere studie, bij 25 mensen met alvleesklierkanker die dagelijks tabletten met in totaal 8 gram curcumine namen gedurende acht weken, werd gekeken naar het effect op de tumorgroei en algemeen welbevinden. Als de patiënt baat had bij de curcumine, werd het gebruik voortgezet na deze acht weken. In deze studie was bij twee mensen een positief effect zichtbaar: bij de een verergerde de ziekte niet gedurende >18 maanden, en bij de ander nam de tumor tijdelijk in grootte af. De onderzoekers beschrijven niet waardoor er slechts bij twee van de 25 mensen een gunstig effect merkbaar was.


Op basis van deze kleine studies kan nog geen uitspraak worden gedaan over het mogelijke effect van kurkuma (supplementen) bij de behandeling van kanker. Ook is er nog geen duidelijkheid over de veiligheid van kurkuma supplementen en het effect van kurkuma op medicatie als Tamoxifen.


Lees ook: https://www.voedingenkankerinfo.nl/mag-ik-kurkuma-gebruiken-in-mijn-voeding-of-als-supplement-als-ik-tamoxifen-gebruik/  




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl