Kan een veganistisch dieet de groei van kanker remmen?

18-02-2024 16:48

 

 

 

 

 

Er is onvoldoende bewijs dat een veganistisch dieet kanker kan remmen. Er is meer onderzoek nodig.

 

 

Ons advies:

In een veganistisch eetpatroon komt vaak meer groente, fruit en granen voor. Dit kan helpen de kans op het krijgen van kanker te verkleinen.

 

Mocht je een veganistisch dieet willen volgen, dan kan een diëtist een persoonlijk advies geven.

 

 

Wat is een veganistisch dieet?


Bij een veganistisch dieet eet je geen dierlijke voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, eieren, vlees- en vis(producten). Hierdoor eet je vaak grotere hoeveelheden groenten, fruit, peulvruchten, granen en noten.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?

 
 
Er is nog te weinig bewijs dat een veganistisch dieet invloed zou hebben op kanker of de behandeling ervan. Doordat in een veganistisch dieet meer groente, fruit en granen worden gegeten, kan het de kans op het krijgen van kanker verminderen. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Bij een slechte eetlust of bij klachten door ziekte of behandeling, eten mensen meestal minder. Het risico op tekorten bij een veganistisch dieet neemt dan toe. Hierdoor kunnen mensen snel afvallen en kan hun conditie achteruitgaan.

 
 

Waar moet je op letten bij een veganistisch dieet?


Als je geen vlees, vis, zuivel en eieren eet, is het belangrijk te letten op bepaalde voedingsstoffen. Hierbij moet je denken aan eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12.

 

Je kunt vleesvervangers nemen in plaats van vlees of vis. Op de site van het Voedingscentrum vind je praktische tips.

 

Omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke voeding (vlees, zuivel en eieren), is het goed om een B12-supplement te slikken (tot 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Overleg met een diëtist om tekorten in de voeding te voorkomen.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo