Kan ik paddenstoelen eten bij kanker?

10-03-2024 17:09

 

 

 

 

 

Ja, je kunt paddenstoelen eten tijdens de behandeling van kanker. Er is geen bewijs dat ze de tumorgroei kunnen vertragen of stoppen.

 

 

Ons advies:

Eetbare paddenstoelen passen prima in een gezonde voeding. Je kunt deze eten tijdens de behandeling van kanker. Ze hebben geen invloed op de groei van de tumor.

 

 

Wat zijn paddenstoelen?

 

Paddenstoelen horen bij de schimmels. Er zijn verschillende soorten, zoals de champignon, cantharel, shiitake, eekhoorntjesbrood en de portobello. Sommige paddenstoelen die je in bos ziet, zijn giftig. Het kan lastig zijn om te zien of een paddenstoel wel of niet eetbaar is, daarom wordt het afgeraden zelf paddenstoelen te plukken.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?


Er is vooral in laboratoriumonderzoek gekeken of extracten (geconcentreerde vorm) van paddenstoelen of één bepaalde werkzame stof (bijvoorbeeld polysachariden en glucanen) invloed hebben op kankercellen of het immuunsysteem. In sommige studies lijken werkzame stoffen uit de paddenstoelen mogelijk kankercellen te kunnen doden of gevoeliger maken voor chemotherapie en bestraling.

 

Er is geen onderzoek gedaan bij mensen. Het eten van paddenstoelen is niet hetzelfde als de werkzame stoffen die in de laboratoriumonderzoeken zijn gebruikt.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo