Kanker in de maag maar geen maagkanker.

26-01-2014 16:08
 

 

Het kan zijn dat u een kwaadaardige tumor in uw maag heeft, maar dat het geen maagkanker is. De tumor in de maag is bijvoorbeeld ontstaan als ‘onderdeel van’ een ziektebeeld.

Er zijn verschillende ziektes en syndromen waarbij een tumor in de maag kan ontstaan. Bij deze ziektes en syndromen kunnen echter ook tumoren op andere plekken in het lichaam ontstaan. Ook kan het zijn dat er hele andere klachten voorkomen, die niets te maken hebben met de tumoren. 

Zowel het lynchsyndroom (HNPCC) als het peutz-jegherssyndroom kunnen kanker in de maag veroorzaken (risicofactoren).


Andere vormen van een tumor in de maag die geen maagkanker zijn:


 


GIST

Een Gastro Intestinale Stroma Tumor (GIST) is een zeldzame vorm van kanker. De tumoren ontstaan uit steunweefsel van het maagdarmkanaal. GIST komt het meeste voor in de maagwand (60-70%) en in de dunne darm (20-30%). Daarnaast kan het ontstaan in de slokdarm, de dikke darm of de endeldarm. In zeldzame gevallen ontstaat het op andere plekken in de buikholte.
Een GIST in de maag is echter geen maagkanker, net zoals het in de darm geen darmkanker is. Uitzaaiingen (metastasen) ontstaan bij GIST vaak in de buikholte, het buikvlies en in de lever.


Sarcomen van de weke delen.


Gastro-intestinale stromatumoren vallen onder tumoren of sarcomen van de weke delen. Deze worden ook wel ‘wekedelensarcomen’ genoemd. Met ‘weke delen’ wordt het weefsel bedoeld dat zich rondom de organen en botten bevindt. Dit is bijvoorbeeld bind-, zenuw-, spier- en vetweefsel. Sarcomen zijn zeldzame tumoren die ontstaan uit steunweefsel en voorkomen in de weke delen en in de botten. Sarcomen zijn hele andere tumoren dan de ‘normale’ vormen van kanker; de zogenaamde ‘carcinomen’. De behandeling is daarom ook heel verschillend.


Patiënten.


Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 250 tot 300 nieuwe patiënten met GIST bij. Het is echter niet precies bekend hoeveel patiënten er zijn met GIST. Dit komt doordat het bestaan van GIST nog niet zo lang bekend is. In het verleden is daarom bij mensen met deze ziekte een andere diagnose gesteld.
GIST komt het meest voor bij volwassenen tussen de 50 en 70 jaar, maar GIST komt ook voor op oudere leeftijd en bij kinderen. GIST komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.


Oorzaak.


De oorzaak van het ontstaan van GIST is nog niet precies bekend. Het is wel bekend dat in de cellen van een GIST een verandering (mutatie) in het DNA te zien is. DNA is het erfelijk materiaal dat in alle cellen van ons lichaam aanwezig is. Deze verandering vindt plaats  in het C-KIT gen; dit is één van de genen die de groei van nieuwe cellen regelt. Een verandering in dit gen geeft een verhoogde kans op GIST.
Erfelijkheid speelt waarschijnlijk niet of nauwelijks een rol bij GIST. Er zijn slechts enkele families in Nederland bekend, waarbij GIST vaker voorkomt. Mutaties in het C-KIT gen ontstaan op latere leeftijd. GIST is dus een zogenaamde verworven aandoening, die niet doorgegeven wordt aan kinderen


Meer informatie.


GIST is een zeldzame vorm van kanker, met een erg specifieke behandeling. Het is belangrijk dat u als GIST-patiënt behandeld wordt door een arts die hier ervaring mee heeft. Bespreek met uw arts waar u het beste terecht kunt.


Voor uitgebreide informatie, lotgenotencontact en advies kunt u ook terecht bij de Contactgroep GIST.


 


Neuro-Endocriene Tumoren (NET)

Neuro-Endocriene Tumoren (NET) zijn kwaadaardige tumoren die op verschillende plekken in het lichaam kunnen ontstaan. NET is een bijzondere, zeldzame tumor. Een NET kan op veel plekken in het lichaam voorkomen. Meestal ontstaan ze echter in de blinde darm, de maag, de dunne darm, dikke darm of de longen. Zeldzamer zijn NET in de alvleesklier of de geslachtsorganen.

NET kunnen klachten geven door de plaats en grootte van de tumor. NET kunnen hormoonachtige stoffen produceren. Deze ‘hormonen’ kunnen ook allerlei klachten veroorzaken. Het is nog onduidelijk hoe een NET ontstaat.

Meer informatie.


Voor lotgenotencontact en informatie kunt u terecht bij Stichting NET-groep. Daarnaast kunt u terecht bij de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal, SPKS. Deze patiëntenvereniging voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal, heeft een speciale werkgroep ‘Neuro-Endocriene Tumoren’.


 


 

Bron:    www.maagkanker.info