Kanker krijgt koekje van eigen deeg: nieuwe immunotherapie maakt T-cellen honderd keer krachtiger.

09-02-2024 16:31
 
 
 
Auteur: Jeannette Kras - scientias.nl
 
 
 
 
In de strijd tegen kanker hebben Amerikaanse wetenschappers nu een slimme ontdekking gedaan. Ze zijn erin geslaagd om menselijke afweercellen een enorme boost te geven door een paar handige trucs van de kwaadaardige cellen zélf af te kijken. De gemodificeerde T-cellen zijn in staat om allerlei soorten tumoren te vernietigen bij labmuizen.
 

Je kunt om kanker te behandelen proberen de kankercellen te vernietigen, zoals bij chemotherapie gebeurt, maar je kunt er ook voor kiezen om de afweercellen in het lichaam te versterken. Dat is wat immuuntherapie doet. Het werkt al behoorlijk goed tegen een aantal vormen van kanker, zoals leukemie, melanoom, long- en nierkanker. Artsen lopen echter nog vaak tegen de beperkingen aan van de gemanipuleerde T-cellen. Tumoren hebben immers de beschikking over een groot arsenaal aan wapens om zo snel mogelijk te kunnen groeien. Maar deze capaciteiten worden in de nieuwe studie juist met succes tegen hen ingezet, een koekje van eigen deeg dus.

 

 

Uitzonderlijke mutatie:

 

Amerikaanse onderzoekers hebben 71 mutaties bestudeerd van kwaadaardige T-cellen die zeldzame vormen van lymfeklierkanker veroorzaken. Daarbij zijn ze een uitzonderlijke mutatie op het spoor gekomen, die enorm agressieve tumoren kan veroorzaken. Door het gen, dat voor deze unieke mutatie verantwoordelijk is, in normale menselijke T-cellen in te brengen, worden deze afweercellen ruim honderd keer beter in het doden van kankercellen. Er is na veelvuldig testen geen enkele reden om aan te nemen dat de gemanipuleerde T-cellen giftig zijn voor de mens, aldus de wetenschappers, die hun baanbrekende studie in Nature publiceerden.

 

 

De kracht van de T-cel:

 

T-cellen zijn de afweercellen van het immuunsysteem. Ze zijn permanent in de weer om buurcellen te scannen op een afwijkend uiterlijk. Ze bevinden zich overal in het lichaam op strategisch belangrijke plekken. Bij onraad grijpen ze in door geïnfecteerde cellen of tumorcellen uit te schakelen. Maar soms gaat het mis en ontstaan tumoren. Deze klompjes kwaadaardige lichaamscellen creëren een omgeving die erop gericht is zichzelf in stand te houden, uit te breiden en hulpbronnen zoals zuurstof en voedingsstoffen zo veel mogelijk op te slokken.

 

Vaak kapen tumoren het immuunsysteem van het lichaam, waardoor het de kanker juist verdedigt in plaats van aanvalt. Dit schaadt niet alleen het vermogen van de reguliere T-cellen om zich op de kankercellen te richten, maar het ondermijnt ook de effectiviteit van de gemodificeerde T-cellen die worden ingezet bij de immuuntherapie. Het is dan ook moeilijk om een effectieve immuuntherapie te ontwikkelen tegen de meeste vormen van kanker. “Om deze behandelingen te laten werken, moeten we gezonde T-cellen extra vaardigheden meegeven, die verder gaan dan wat ze van nature in hun DNA met zich meedragen”, legt onderzoeker Kole Roybal van UCSF uit.

 

 

Levende medicijnen:

 

De resultaten van de nieuw ontwikkelde T-cellen bij labmuizen zijn erg hoopgevend en de tests bij mensen zijn al begonnen. “We hebben de routekaart van de natuur gebruikt om betere T-celtherapieën te maken. Onze ontdekkingen stellen T-cellen in staat om meerdere soorten kanker te doden. Deze aanpak werkt beter dan alles wat we hiervoor hebben gezien”, zegt hoofdonderzoeker Jaehyuk Choi. “De superkracht die kankercellen zo sterk maakt, kan worden omgezet in T-celtherapieën om ze krachtig genoeg te maken om kanker te vernietigen bij mensen die al zware behandelingen hebben ondergaan, een slechte prognose hebben en ooit ongeneeslijk waren. Celtherapieën zijn levende medicijnen, omdat ze in de patiënt leven en groeien en langdurige immuniteit tegen kanker kunnen bieden.”

 

Roybal besluit: “Er valt zoveel te leren van de natuurlijke processen in het menselijk lichaam. Door die te bestuderen en de natuur als uitgangspunt te nemen, kunnen we deze T-cellen, deze levende medicijnen, verbeteren en afstemmen op verschillende soorten ziekten.”

 

 

 

 

Bron: www.scientias.nl