Kanker uitgezaaid bij Cilly Dartell: arts kan niets meer doen.

15-11-2023 17:35

 

 

Auteur: Marlies van Leeuwen - bndestem.nl/show

 

 

 

Cilly Dartell bij een première in 2019.

Cilly Dartell bij een première in 2019. 

Foto: NL Beeld.

 
 
 
 
 
 
 
UPDATE: De longkanker van Cilly Dartell (66) is uitgezaaid naar haar buikvlies en haar rechternier. De 66-jarige oud-presentatrice heeft woensdag een verhaal daarover in de Story bevestigd. De artsen hebben haar verteld dat zij niets meer voor haar kunnen betekenen.
 
 
Dartell weet al sinds 2019 dat zij longkanker heeft, met uitzaaiingen. ,,Mijn longarts zei toen dat er mensen zijn die de vijf jaar halen. Ik schrok daarvan. Vijf jaar is niks. Ik wilde nog minimaal tien, vijftien jaar leven!’
 

Ze volgde een traject van chemokuren en immuuntherapieën. Deze leken aan te slaan, vertelt Dartell in Story: ,,Ik was letterlijk doodziek, maar uitzaaiingen krompen of waren stabiel. Daardoor krijg je toch hoop. Hoop dat ik nét een van die mensen zou zijn bij wie het een chronische ziekte wordt.” Maar de kuren slaan nu niet meer aan. ,,Ik weet dat ik doodga. Alleen kunnen ze niet zeggen hoe lang ik nog heb. Dat kan een maand zijn, of misschien wel twee maanden”, aldus Dartell.

 

 

Vijf kleinkinderen:

 

De oud-presentatrice van Hart van Nederland en Shownieuws is getrouwd met piloot Jan Cocheret - die ze in het interview liefkozend en grappend ‘Jantelzorger’ noemt - en woonde een tijdlang in de Amerikaanse staat Florida. Nu verblijft ze in Nederland, waar ze elke dag hulp krijgt van de thuiszorg, omdat ze niet veel meer zelf kan.
 

Ze is inmiddels oma van vijf kleinkinderen en geniet intens van de tijd die ze nu bewust nog met elkaar kunnen doorbrengen. ,,De gesprekken die ik nu voer met mijn zoons Christian en David zijn me zo dierbaar. (...) Die gesprekken hebben een diepere laag. Dat was anders nooit gebeurd.”

 

Haar schoondochters sturen ook iedere dag foto’s en filmpjes van de kleinkinderen. ,,Dat maakt me heel gelukkig”, zegt de oud-presentatrice. ,,We proberen van elke dag iets bijzonders te maken. We gaan niet zitten wachten op het einde. We weten dat het komt, maar we bekijken per dag hoe het gaat.”
 
 

Uitvaart al geregeld:


Haar uitvaart is al tot in de puntjes geregeld, en ze weet ook al dat ze kiest voor palliatieve sedatie als het niet langer gaat, al ligt ook haar euthanasieverklaring klaar. ,,Ik wist dat ik niet in Amerika wilde overlijden, daar is euthanasie niet mogelijk”, vertelt ze. ,,Maar ik denk dat palliatieve sedatie prettiger is voor mijn gezin. Bij euthanasie ben je snel weg, bij sedatie kan het een paar dagen duren.”

 

Dartell wil naast het interview aan het blad geen mededelingen meer doen over haar gezondheid.
 
 
 
 
 

Voor het bericht van Instagram klik hier