Kanker vastgesteld bij Britse prinses Kate: ’Enorme schok’.

23-03-2024 16:32

 

 

 

De Britse prinses Catherine heeft kanker. De ziekte kwam aan het licht na haar buikoperatie in januari, heeft zij in een persoonlijk statement bekendgemaakt.

 

Lange tijd was het onduidelijk wat er precies met Catherine aan de hand was.

Lange tijd was het onduidelijk wat er precies met Catherine aan de hand was.

Foto: KENSINGTON PALACE.

 
 
 
 
 
Het was lange tijd onduidelijk wat er precies met Catherine (42) aan de hand is. Het paleis meldde in januari enkel dat ze een geplande buikoperatie zou ondergaan en dat ze zeker tot en met Pasen rust moest houden. De aanleiding voor de ingreep werd niet bekendgemaakt, maar het hof meldde destijds wel dat het niet om kanker ging.

 

In een videoboodschap vertelt Catherine, de echtgenote van prins William, dat latere tests uitwezen dat er kanker was gevonden. „Mijn medische team adviseerde me daarom om een preventieve chemokuur te ondergaan en ik ben nu in het vroege stadium van behandeling”, vertelt de prinses, die in januari dertien dagen in het ziekenhuis lag.

 

 

Dit heeft tijd gekost’

Het nieuws kwam „als een enorme schok” voor Catherine en haar gezin, zeker nadat eerder dit jaar ook bekend werd dat koning Charles aan kanker lijdt. Ze zegt dat ze het daarom eerst privé wilde verwerken. „Zoals je je kunt voorstellen, heeft dit tijd gekost”, vertelt ze. „Het heeft me tijd gekost om te herstellen van een grote operatie om met mijn behandeling te kunnen beginnen. Maar het heeft ons vooral tijd gekost om alles aan George, Charlotte en Louis uit te leggen op een manier die bij hen past en om hen gerust te stellen dat het goed met me komt.”

 

Net als bij koning Charles wordt niet duidelijk gemaakt om wat voor soort kanker het gaat. Kensington Palace zegt dat Kate recht heeft op medische privacy. Dat is extra precair gezien het feit dat deze week duidelijk werd dat verplegers in het privé-ziekenhuis waar Kate in januari werd geopereerd, getracht hadden illegaal toegang te krijgen tot haar medisch dossier.

 

Catherine zegt dat het goed met haar gaat en dat ze „elke dag” sterker wordt. „William is een grote bron van troost en geruststelling. Net als de liefde, steun en vriendelijkheid die door zo velen van jullie is getoond. Het betekent veel voor ons allebei.” De prinses vraagt in de komende tijd om rust en privacy.

 

Ook heeft ze een boodschap voor andere mensen die ziek zijn. „Op dit moment denk ik ook aan iedereen wiens leven is getroffen door kanker”, zegt ze. „Voor iedereen die met deze ziekte te maken heeft, in welke vorm dan ook, verlies alsjeblieft niet het geloof of de hoop. Je bent niet alleen.”

 

 

Speculatie:

Op sociale media werd de afgelopen tijd veel gespeculeerd over de reden van Catherines langdurige afwezigheid. Die speculaties werden verder aangewakkerd nadat het hof een foto van het gezin van Catherine had vrijgegeven. Die bleek later door de prinses zelf bewerkt te zijn.

 

 

Moed:

De Britse premier Rishi Sunak heeft zijn steun uitgesproken voor de prinses. „Mijn gedachten gaan uit naar de prinses van Wales, de prins van Wales, de koninklijke familie en in het bijzonder naar haar drie kinderen in deze moeilijke tijd”, laat Sunak in een verklaring weten. „Ze heeft enorme moed getoond met haar verklaring van vandaag.”

 

 

Voor het Bericht van X klik hier

 

Video: hier maakt Kate bekend dat ze kanker heeft.