Kankerbehandeling bij mannen vaker op genezing gericht dan bij vrouwen.
In Nederland krijgen elk jaar meer dan 120.000 mensen de diagnose kanker. In 2021 was iets meer dan de helft van hen man. Toch krijgen mannen doorgaans een andere behandeling dan vrouwen, blijkt uit een rapport van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Mannen krijgen eerder een behandeling die gericht is op genezing of het verkleinen van de tumor, zoals chemotherapie. Bij vrouwen, en dan met name oudere vrouwen, gaat het juist vaker om pijnbestrijding of andere zorg die de klachten alleen verlichten. Waarom dit zo is, moet volgens het IKNL nog verder onderzocht worden.
"Mogelijk heeft dit (deels) te maken met verschillen in voorkeuren van de patiënt", stelt IKNL in het rapport. "Het is van belang dat er in onderzoek meer vrouwen worden geïncludeerd en dat er specifiek wordt gekeken naar sekseverschillen en vooral waarom die er zijn."
Verschillen tussen man en vrouw worden kleiner:
Van de kankersoorten die zowel mannen als vrouwen krijgen, komen de meeste vormen vooral bij mannen voor. Wel zijn de verschillen in de afgelopen jaren kleiner geworden.
Dat komt doordat de verschillen in risicogedrag ook kleiner zijn geworden. Mannen zijn in de afgelopen dertig jaar bijvoorbeeld minder gaan roken, maar vrouwen juist meer. Daardoor is het verschil in longkanker ook afgenomen.
De overlevingskansen verschillen per kankersoort en het stadium. Maar over het algemeen hebben vrouwen een betere overlevingskans dan mannen. Blaaskanker is een van de uitzonderingen. Bij die ziekte hebben mannen een hogere overlevingskans.
Blaaskanker later ontdekt bij vrouwen, schildklierkanker bij mannen:
De meeste kankersoorten worden bij mannen en vrouwen in (vrijwel) hetzelfde stadium ontdekt. Er zijn wel een paar uitzonderingen.
Zo wordt blaaskanker bij vrouwen vaker in een later stadium gediagnosticeerd dan bij mannen. "Als vrouw kijk je niet per se raar op als er bloed bij de urine zit", zegt Arwen Pieterse, universitair hoofddocent medische besluitvorming LUMC daarover. "Maar het is wel belangrijk voor huisartsen om klachten serieus te nemen, zodat diagnostisering niet vertraagd wordt."