Kankerpatiënt Devano (18) wil met campagne jongeren duidelijk maken dat kanker geen scheldwoord is.

07-03-2024 17:25

 

 

"Kankerscheidsrechter", galmt het door het stadion als de beslissing van Angelo Boonman, internationaal assistent-scheidsrechter, in twijfel wordt getrokken door de toeschouwers. Het is niet de eerste keer dat Boonman kanker naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Het woord staat bovenaan in de top 10 van meest gebruikte scheldwoorden en het raakt hem diep, zeker omdat hij gezien heeft wat de ziekte doet met zijn 18-jarige zoon.

 

 

stop schelden met KK

Angelo Boonman, Devano Boonman, Henk van Oosten en Jack Begijn zijn oprichters van de stichting 'Stop schelden met KK'

Foto; Omroep Zeeland.

 
 
 
 
 
 
Boonman wil de impact van het schelden met kanker, ook wel KK in straattaal, verduidelijken met de campagne 'Stop schelden met KK.' "We doen dit met een filmpje en een pakkend verhaal tijdens presentaties aan scholen en sportclubs", vertelt hij. "De hoofdrolspeler is mijn zoon. Tien jaar geleden werd kanker bij hem gediagnosticeerd. De wereld zag er voor hem van het ene op het andere moment anders uit."
 


Beladen woensdag:

Het was op een woensdag dat Devano Boonman met spoed geopereerd moest worden. Daarna volgde er chemokuren en bestralingen. "Geen onbezorgde jeugd, niet meer uitgaan, werken of studeren, hij werd rolstoelafhankelijk", zegt zijn vader. Vandaar dat de woensdag een beladen dag is geworden en ze gisteren hun campagne aankondigden.
 

 

Carrière van Angelo Boonman


Angelo Boonman is een bekende Zeeuw in de voetbalwereld. Hij schopte het tot internationaal assistent-scheidsrechter met als hoogtepunt de UEFA Champions League finale in mei 2014 in Lissabon. Een finale tussen de grootmachten Real Madrid en Atletico Madrid. In aanloop naar de finale maakte hij als vierde official deel uit van Team (Björn) Kuipers.
 
 
 
 
Het woord 'kanker' wordt door de jeugd niet alleen negatief, maar ook positief gebruikt. "Kankervet of kankermooi hoor ik vaak", zegt Devano. Vroeger raakte het hem: "Ik kreeg flashbacks naar de operatie en de nare momenten. Het voelde af en toe als een persoonlijke aanval." Tegenwoordig weet hij er beter mee om te gaan. "Er is weinig aan te doen want mensen zeggen wat ze willen. Met deze campagne hopen we toch wat bewustwording te creëren om verandering te brengen in het schelden met kanker", aldus Devano.
 


Verschillende acties:

Boonman is niet de enige uit de sportwereld die tegen het schelden met kanker is. Verschillende sportclubs in Nederland besteden hier aandacht aan met toolkids van de actie #TegenKK van het KWF. "We hopen dat Devano indruk maakt op de jongeren omdat hij dezelfde leeftijd is. Het kan je zomaar overkomen en dan stort je wereld in elkaar. Kijk naar Devano als je met het woord kanker scheldt, doe je het dan nog een keer? Dat is de confrontatie die we met jongeren willen aangaan."
 

Het ideale plaatje voor de familie Boonman is dat de jeugd elkaar erop aanspreekt zodra ze schelden met kanker. Eind deze maand beginnen vader en zoon met voorlichting geven over dit thema op het Lodewijk College in Terneuzen.