Kankerverwekkende stof in droogshampoo, artsen raden gebruik af: hoe zit het?
Waarschuwen.
Batiste trof afgelopen week een schikking in de zaak: het merk gaat miljoenen dollars beschikbaar stellen voor consumenten die Batiste-droogshampoo hebben gekocht.
Door de schikking in de rechtszaak krijgt de situatie weer aandacht op sociale media en roepen meerdere artsen op tot het niet gebruiken van het goedje dat je haar minder vet maakt. In Nederland heeft dit nieuws ons nog niet tot bijna niet bereikt.
Wat is benzeen?
Benzeen is een natuurlijk bestanddeel van ruwe olie, benzine en rook. De chemische stof wordt gebruikt om verschillende dingen te maken, zoals:
- plastic
- rubbers
- kleurstoffen
Geruststellend nieuws:
Toch heeft de NVWA wel geruststellend nieuws: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is op de hoogte van het onderzoek en heeft geen signalen ontvangen dat producten uit de voorraad (van de terugroepactie in de VS, red.) op de Nederlandse markt terecht zijn gekomen. "Waarschijnlijk is er in deze casus sprake van een (onbewuste) fout bij de productie, bijvoorbeeld verontreinigde grondstoffen in een fabriek in een specifieke (beperkte) voorraad producten", laat een woordvoerder weten.
Een producent zal nooit bewust benzeen aan droogshampoo of andere cosmetische producten toevoegen.
NVWA.
In Nederland is benzeen in cosmeticaproducten dan ook helemaal verboden. "Het is geen cosmetica-ingrediënt en een verboden stof", legt Marjolijn Woutersen, expert op het gebied van veiligheid van cosmeticaproducten bij het RIVM, uit. "Volgens artikel 17 van de cosmeticaverordening worden verboden stoffen alleen getolereerd als ze technisch onvermijdelijk zijn en het product niet schadelijk voor de gezondheid."
Ook de NVWA beaamt dit. "Benzeen hoort niet in dit soort producten te zitten. Een producent zal nooit bewust benzeen aan droogshampoo of andere cosmetische producten toevoegen."
Wat nou als het onbewust gebeurt, wat gebeurt er dan?
Het inademen van zeer veel benzeen kan vermoeidheid, hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid of in ernstige gevallen bewusteloosheid veroorzaken.
Mensen die werken met benzeen lopen een hoger risico op kanker, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat leukemie vaker voorkomt bij werknemers van olieraffinaderijen, chemische producenten en schoenmakers die werden blootgesteld aan grote hoeveelheden van de stof.
Er is nog geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van benzeen in cosmeticaproducten.
Kun je droogshampoo nog veilig (online) kopen?
Als je droogshampoo online koopt, weet je natuurlijk niet waar die precies vandaan komt. Wees daarom voorzichtig en houd in de gaten of het product uit de Verenigde Staten komt.
In deze lijst staan alle producten met een te hoog benzeengehalte op een rij.
"En benzeen staat natuurlijk niet op de verpakking, je kunt het daarom niet controleren", zegt Woutersen.
Het lijkt erop dat de droogshampoos die in Nederland in de winkels worden verkocht dus ongevaarlijk zijn. Dus die kun je volgens de NVWA met een gerust hart kopen en gebruiken.
Het is overigens onduidelijk hoe het kan dat de droogshampoo in de VS wel benzeen bevat en in Nederland niet, terwijl het om deels dezelfde merken gaat.
De NVWA en het RIVM hadden hier ook geen verklaring voor.
Voor de video van dit Artikel klik hier