“Kankerverwekkende stoffen vrijgekomen": patiënten met slaapapneu betichten Philips van onvrijwillige doodslag.

16-06-2023 16:46

 

 

Auteur: SVM - hln.be/medisch

 

 

Archieffoto.

Archieffoto.

Foto: Shutterstock.

 
 
 
 
 
 
 
 
In Parijs hebben 217 patiënten met slaapapneu klacht ingediend in een dossier over ademhalingsapparatuur van Philips. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Drie van de klachten gaan over onvrijwillige doodslag, volgens de klagers kwam bij het gebruik van de CPAP-machines kankerverwekkende stoffen vrij. Ook in België worden de machines gebruikt. In 2021 adviseerde het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) dat stoppen met de behandeling niet nodig was.
 
 
Philips riep in juli 2021 massaal vier types ademhalingsapparaten terug. De groep meldde toen dat gassen en deeltjes van een geluidsdempend schuimrubber konden vrijkomen onder bepaalde omstandigheden en ingeslikt of geïnhaleerd konden worden. Dat kon een risico vormen voor kankers op lange termijn. Eind 2022 verzekerde Philips na een testfase dat de apparaten toch binnen de veiligheidsnormen vielen en het “onwaarschijnlijk” was dat ze schade zouden berokkenen.
 
 
 

Privéonderzoek:

 

De Franse burgerlijke partijen voegden aan hun klacht een privéonderzoek toe. Dat spreekt volgens hen “de garanties van Philips volledig tegen”. Ook het Franse Nationale Agentschap voor Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten trok naar de rechter tegen Philips. Volgens het agentschap had het Nederlandse bedrijf tekortgeschoten bij de vervanging van de apparaten.
 

In Europa worden de machines door anderhalf miljoen mensen gebruikt, daarbij horen ook Belgische patiënten. Het FAGG communiceerde in juli 2021 al dat “het veiligheidsrisico niet opweegt tegen de medische risico’s die zich kunnen voordoen als de behandeling stopgezet wordt”. Hoge temperaturen of luchtvochtigheid, die het vrijkomen van de deeltjes verergeren, zouden in België “hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde” zijn.

 

 

“Nog altijd geldig”


“De medeling van 2021 is nog steeds geldig”, meldt het FAGG nu. “Er zijn geen bijkomende gegevens rond gevaar of gevolgen voor patiënten.” Anders dan de Franse tegenhanger heeft het FAGG geen problemen met de vervanging van apparaten. “Tot op heden is 96 procent van de apparaten in België vervangen door Philips. Dit is in lijn met het uitrolplan waarover de bevoegde Europese autoriteiten met Philips hebben onderhandeld.”
 

Het FAGG is niet op de hoogte van gerechtelijke stappen tegen Philips in België. Het defect werd hier wel al opgemerkt. “We hebben momenteel negen meldingen van patiënten ontvangen”, aldus het agentschap.

 

 

 

Bron: www.hln.be