KiKa financiert vijf nieuwe onderzoeken.

31-10-2023 17:07

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Kinderen Kankervrij maakt bekend vijf veelbelovende nieuwe studies te financieren. In totaal trekt KiKa ruim 2.8 miljoen euro uit voor deze onderzoeken met als doel minder pijnlijke behandelingen, een grotere kans op genezing en een verbeterde levenskwaliteit op latere leeftijd voor kinderen met kanker. Alle vijf de onderzoeken gaan van start in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. 

 

"Onderzoek naar kinderkanker heeft de afgelopen twee decennia voor veel meer overleving gezorgd", zegt Jakolien van Eijk, algemeen directeur van KiKa. "Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 16.000 kinderen die kanker hebben overleefd, maar nog steeds overlijdt er iedere drie dagen een kind aan kanker. En daarnaast betekent kankervrij niet altijd klachtenvrij. Driekwart van de kinderen die kanker hebben overleefd, krijgt te maken met late effecten van hun ziekte. Daarom zijn nieuwe behandelingen van cruciaal belang om niet alleen de overlevingskans te vergroten, maar ook om deze late effecten te verminderen."

 

 

Over de onderzoeken.

 


Terugkeer van kinderkanker eerder opsporen:


In Nederland krijgen ieder jaar 40 kinderen een vorm van kanker die ontstaat in zacht weefsel van het lichaam, zoals in de spieren. Bij 1 op de 3 kinderen komt de ziekte na de behandeling terug. In deze studie gaan onderzoekers het bloed en beenmerg van patiënten bestuderen op sporen van erfelijk materiaal dat is afgegeven door de tumor. Ze hopen dat dit kan bijdragen aan een vroegtijdige detectie van een mogelijke terugkeer van de ziekte, zodat kanker beter te behandelen is.

 

 

Nieuw medicijn voor kinderkanker:


In Nederland krijgen ongeveer 13 kinderen per jaar een zeldzame bottumor. De huidige behandelingen, zoals bestraling, operatie en chemotherapie, zijn niet altijd effectief en de tumor kan terugkomen. In dat geval is er bijna geen behandeling meer mogelijk. Daarom zijn nieuwe medicijnen hard nodig. In deze studie gaan onderzoekers een nieuw medicijn maken door een oud medicijn aan te passen. Het hergebruiken van een bestaand medicijn bespaard kosten en tijd, en zo kunnen dus ook sneller meer kinderen met kanker geholpen worden.

 

 

Het ontstaan van kinderkanker:


In sommige gevallen hebben kinderen met kanker bepaalde veranderingen in hun DNA die we normaal gesproken alleen zien bij volwassenen met kanker. Wetenschappers proberen te begrijpen of deze specifieke DNA-veranderingen ervoor zorgen dat de kanker bij kinderen ontstaat. Het onderzoek helpt hen om beter te begrijpen hoe kanker bij kinderen begint. Als de wetenschappers dat begrijpen, kunnen ze behandelingen ook beter aanpassen. Daarnaast kan dit onderzoek bijdragen aan een beter advies voor families waarin deze specifieke mutaties voorkomen. 

 

 

 

 

 

Bron: www.kika.nl/actueel