Koning Filip reikt "Belgische Nobelprijzen" uit voor onderzoek naar kanker en virusbestrijding .

07-06-2023 17:16

 

 

Auteur: Stien Schoofs - vrt.be/vrtnws

 

 

Wetenschap.

 

 

Koning Filip heeft de Francqui-Collen-prijs, de belangrijkste wetenschapsprijs in ons land, uitgereikt aan twee wetenschappers van de KU Leuven. Oncoloog Sarah-Maria Fendt wordt bekroond voor haar onderzoek naar de stofwisseling in kankercellen die uitzaaien. Viroloog Philippe Lemey krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de oorsprong, evolutie en verspreiding van virussen.

 

De Francqui-Prijs bekroont elk jaar een Belgische wetenschapper - jonger dan 50 jaar - voor zijn of haar onderzoek. De prestigieuze prijs wordt ook wel de "Belgische Nobelprijs" genoemd. De Prijs wordt in beurtrol toegekend aan de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologische en medische wetenschappen. 

 

Het is de tweede keer sinds 2020 dat de Francqui-Collen-Prijs in de biologische en medische wetenschappen naar twee laureaten gaat. Dit jaar valt de beurt aan oncoloog Sarah-Maria Fendt en viroloog Philippe Lemey. 

 

 

Voeding van kankercellen:


Oncoloog Sarah-Maria Fendt krijgt de onderscheiding voor haar onderzoek naar de uitzaaiing van kankercellen. Ze bekijkt welke voedingsstoffen kankercellen nodig hebben om te woekeren in andere organen. Fendt en haar team hebben ontdekt dat die cellen zich anders voeden naarmate ze zich verspreiden. Door zich te richten op hoe die voedingsstoffen verwerkt worden, kan de groei en verspreiding van kankercellen beperkt worden. 

 

Vandaag sterven de meeste kankerpatiënten aan de gevolgen van uitzaaiingen. De ontdekkingen van Fendt en haar team zetten de deur open voor nieuwe, levensreddende behandelingen. In een volgend onderzoek wil de oncoloog samen met haar team bekijken of bepaalde diëten de verspreiding van kanker ook kunnen tegengaan.

 

 

BEKIJK - "Leren over oorsprong en verspreiding van de virussen", zegt Lemey in Het Journaal:

 
 
 

Hulpmiddelen tegen virusuitbraken:


Viroloog Philippe Lemey werd opgemerkt door zijn toegepast onderzoek dat hulpmiddelen probeert te bouwen om zo de verspreiding van virussen tegen te gaan. Hij ontwikkelde daar de software “BEAST” voor. Die brengt de code van de virussen in kaart en zo kunnen overheden een virusuitbraak sneller erkennen. 
 

Door de software kan de overheid sneller maatregelen nemen om een verdere verspreiding van een virus tegen te gaan. Het programma heeft zijn nut al bewezen tijdens de ebola-epidemie in West-Afrika in 2014 en de lassa-uitbraak in Centraal-Afrika in 2018. Ondertussen wordt het softwareprogramma als standaard gebruikt in de genetische epidemiologie.  

 

 

Voor de eerste Video van dit Arikel klik hier

 

 

 

Bron: www.vrt.be