Kris was één van de honderd mannen per jaar in België die borstkanker krijgen: “Ik voelde plots knobbeltje”.

21-09-2023 17:06

 

 

Auteur: TVdB - hln.be/medisch

 

 

Elk jaar krijgen 100 mannen in ons land te horen dat ze borstkanker hebben. Maar omdat de ziekte veel vaker bij vrouwen voorkomt – zo’n 11.000 keer per jaar – blijft de diagnose bij mannen vaak onder de radar. Daarom roepen artsen nu op om borstkanker bij mannen meer onder de aandacht te brengen. De meeste mannen staan er immers niet bij stil dat ook zij getroffen kunnen worden.

 

Een knobbeltje bij zijn tepel: dat was hoe Kris merkte dat er iets mis was. Hij was één van de honderd mannen die jaarlijks te horen krijgen dat ze aan borstkanker lijden. Eerder raakte hij ook al zijn broer kwijt aan borstkanker. Het nieuws is dan ook een zware dobber. “Ik dacht ook even dat het met mij gedaan was. Het heeft ook al die bijkomende effecten. Zo werd voorgesteld om een borst weg te nemen. Bij vrouwen is dat dramatisch, maar als man zit je daar ook niet op te wachten.” Vandaag is Kris kankervrij.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Kris kreeg borstkanker, maar is vandaag kankervrij.
Kris kreeg borstkanker, maar is vandaag 19 september 2023 kankervrij. 

Foto: VTM NIEUWS.

 
 
 
 
 
 
 
 

Meer onderzoek:


In ons land treft borstkanker 1 op de 800 mannen en 1 op de 8 vrouwen. In de meeste gevallen krijgen mannelijke patiënten dezelfde behandeling als vrouwen. Maar dat moet veranderen, vinden oncologen. Zij benadrukken dat het hormonaal systeem bij de twee geslachten nu eenmaal verschillend is. “Er is zeker meer onderzoek nodig om naar betere behandelingen te zoeken”, zegt oncoloog Hans Wildiers.
 

Wildiers roept mannen op om waakzaam te zijn voor mogelijke symptomen. “Als ze afwijkingen zien in de borst, bijvoorbeeld een zwelling of een intrekking van de huid, moeten ze een arts contacteren om te kijken of er niets aan de hand is”, aldus de arts. Mannen die er op tijd bijzijn hebben immers dezelfde overlevingskans als vrouwen: 94,1 procent.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier

 

 

 
Bron: www.hln.be