Kunstmatige intelligentie spoort borstkanker vaker op dan radioloog.

02-08-2023 19:17

 

 

Auteur: Buitenlandredactie  - ad.nl/gezond

 

 

Een radioloog bekijkt digitale röntgenfoto's voor borstkankeronderzoek.

Een radioloog bekijkt digitale röntgenfoto's voor borstkankeronderzoek.

Foto: ANP.

 
 
 
 
 
 
 
 
ZWEEDS ONDERZOEK:  Kunstmatige intelligentie (AI) blijkt in staat het werk van radiologen bij het screenen van borstkanker flink te kunnen verlichten. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat een computerprogramma de ziekte 20 procent vaker opspoorde dan radiologen.
 
 
 
Het gaat nog maar om voorlopige resultaten, maar AI blijkt goed in staat de beelden van een mammografie te interpreteren. Het computerprogramma dat een team van de Lund Universiteit gebruikte, bleek even goed of zelfs iets beter dan twee radiologen borstkanker te kunnen ontdekken.
 

Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 80.000 vrouwen in Zweden, met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. De groep werd onderverdeeld in twee delen. Het ene deel onderging de klassieke screening, uitgevoerd door twee onafhankelijke radiologen. De andere groep werd eerst door het AI-programma gescreend, gevolgd door een controle door één radioloog.

 

Via de AI-screening werd borstkanker bij 244 vrouwen ontdekt, tegenover 203 gevallen via de standaardscreening met twee radiologen. Er waren ook niet meer ‘vals positieve gevallen’ - waarbij het uiteindelijk niet om kanker bleek te gaan - bij het computerprogramma. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.
 
 
 

Schermtijd:


Hoofdonderzoeker Kristina Lang noemt de voorlopige resultaten verrassend. Volgens haar kan AI het wereldwijde tekort aan radiologen helpen opvangen. ,,We ontdekten dat we vaker kanker konden opsporen met behulp van AI’’, aldus Lang.
 

Tegelijkertijd bleken radiologen bijna de helft (ruim 44 procent) minder tijd te besteden aan het bekijken van röntgenfoto's op computerschermen. Dat verlaagt de werkdruk, aldus Lang. ,,Deze combinatie is een veelbelovend resultaat, omdat het impliceert dat we een screeningsmethode kunnen hebben die niet alleen nauwkeurig, maar ook efficiënter is.’’

 

De komende jaren moet vervolgonderzoek uitwijzen of kunstmatige intelligentie ook kan helpen het aantal vrouwen te verminderen bij wie kanker wordt gemist bij jaarlijkse screenings. In totaal zullen de komende twee jaar 100.000 vrouwen deelnemen aan het onderzoek.

 

 

 

Bron: www.ad.nl