Leerlingen Beyers Naudé krijgen KNAW-onderwijsprijs voor opsporing longkanker.

24-06-2023 10:14

 

 

Yahya Oufkir en Ted de Reus in overleg met longarts Wouter van Geffen.

Foto: Omrop Fryslân.

 

 

 

 

 

 

Leerlingen van gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden hebben een prijs gekregen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW ). Ze hebben een systeem ontwikkeld om longkanker sneller te ontdekken.


Yahya Oufkir en Ted de Reus hebben de derde prijs gekregen in de categorie 'natuur en techniek'. Daarmee winnen ze elk een studiebeurs van 1000 euro. De jury was vooral onder de indruk van hun kennis van zo'n moeilijk onderwerp.

 

 

De KNAW Onderwijsprijs is voor de vijftiende keer uitgereikt. De werkstukken zijn geselecteerd door vakdidactici en de finalewerkstukken door wetenschappers verbonden aan de KNAW.

 
 
 
"Jullie hebben een heel uitgebreid en down-to-earth werkstuk geschreven. Jullie kennis en begrip van zo'n onderwerp is al een kunst op zich. Daarnaast hebben jullie de samenwerking gezocht met het MCL. Hoewel ethisch gezien de tussenkomst van de mens nog wel nodig is, is dit zeer relevante onderzoek een mooi begin waar wellicht op door kan worden gebouwd", zegt de jury.
 
 


Veel concurrentie:

 

De vroege opsporing van kankercellen in longweefsel was het onderwerp van het profielwerkstuk van de beide leerlingen. Ze hebben 25.000 microscopische afbeeldingen van stukjes longweefsel in een programma gezet. Dat programma kan gezonde cellen van longkankercellen onderscheiden. Het programma 'leert' ook, dat wil zeggen dat het steeds beter wordt.
 

Voor de prijzen zijn 287 profielwerkstukken ingestuurd. Voor het profiel waar Yahya en Ted aan meededen waren dat er 70.
 
 
 
 
 
 
De uitreiking van de KNAW-onderwijsprijs.

Foto: Omrop Fryslân.