Long- en borstkanker teisteren Marokko, maar artsen zijn optimistisch.

23-11-2023 18:11

 

 

Long- en borstkanker teisteren Marokko, maar artsen zijn optimistisch |  Marokko Nieuws

 

 

 

 

Marokko heeft te maken met een stijging van het aantal kankergevallen, vooral van long- en borstkanker. Maar de artsen zijn optimistisch over de vooruitgang in de behandeling en preventie.


Op 22 november was het in Marokko de "nationale dag voor bewustwording en preventie tegen kanker". Kanker is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden in het land, met jaarlijks tussen de 50.000 en 60.000 nieuwe diagnoses.

 

Longkanker is de meest voorkomende vorm bij mannen (25 procent), gevolgd door prostaatkanker (15 procent). Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende vorm, die elk jaar 15.000 vrouwen treft. Een op de acht vrouwen krijgt deze ziekte, die de belangrijkste doodsoorzaak is van de Marokkanen.

 

Toch is kanker volgens de specialisten een chronische ziekte geworden, die kan worden getemd als ze vroegtijdig wordt opgespoord en behandeld. Ze wijzen op de nieuwe anti-kankerbehandelingen, zoals chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, immunotherapie en ondersteunende zorg.

 

Om de kankerbestrijding en -preventie in Marokko te verbeteren, is er een nationaal register voor kanker opgezet. Het land heeft ook een nationaal plan voor de preventie en bestrijding van kanker voor de jaren 2010/2019 en 2020/2029, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en de Stichting Lalla Salma-Preventie en behandeling van kanker.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht echter geen verbetering van de epidemiologische situatie van de kankergevallen, en voorspelt een sterke toename van nieuwe kankergevallen tegen 2030. Wereldwijd zouden er dan 21 miljoen nieuwe gevallen van kanker kunnen zijn, met ernstige gezondheids-, economische en sociale gevolgen.

 

 

 

 

Bron: www.nieuws.marokko.nl