Lymfoedeem klachten na borstkanker te lijf met Bratelle: nu ook voor mannen.

19-04-2024 16:37

 

 

Auteur: Rick Beekman - salland1.nl

 

 

Foto 1: Perla Fotografie via Bratelle

 

 

 

 

In 2022 kregen maar liefst 18.000 mensen de diagnose borstkanker. Ook bij het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis komen dagelijks mensen met de ziekte binnen. Een van de ondergeschoven klachten na behandeling is lymfoedeem. Anita Schimmel van Bratelle heeft nu een oplossing die deze klachten ook bij mannen verlicht.

 

Lymfoedeem is een veel voorkomende medische aandoening. Het kan ontstaan als het lymfesysteem niet goed (meer) functioneert. Het lymfevocht hoopt zich dan op in een deel van het lichaam. Het kan leiden tot zwellingen, pijn, vermoeidheid, een zwaar gevoel, minder beweegruimte, huidafwijkingen en infecties. Na het operatief verwijderen van de lymfeklieren, door bestralingen of als gevolg van de tumoren of uitzaaiingen ontstaat regelmatig lymfoedeem. De lymfevaten en/of de lymfeknopen raken dan beschadigd. Bij mannen en vrouwen is de kans op lymfoedeem na borstkanker zo’n 25%.

 

 

Oprichting Bralette:

Anita Schimmel kreeg zelf borstkanker en ondervond hier, ook na genezing, klachten van: “Ik bleef kampen met serieuze borstoedeem-klachten. Wekenlang bezocht ik drie keer per week een oedeemtherapeut. De gedachte dat ik dat misschien de rest van mijn leven zou moeten blijven doen, net als duizenden andere vrouwen met mij, vond ik onverteerbaar. Er zijn al medische beha’s op de markt, maar ik ondervond zelf dat die niet of nauwelijks tegen borstoedeem helpen. Ze zitten bovendien niet prettig en zijn ook nog eens allesbehalve sexy”, zo ontstond het idee voor Bratelle.

 

 

Ook voor mannen:

Jaarlijks krijgen zo’n 160 mannen de diagnose borstkanker. Daarom introduceert Bratelle nu een top die ook geschikt is voor mannen. De vernieuwende top heeft dezelfde masserende werking als de reguliere Bratelle en is gemaakt van ademend materiaal. De top zonder cups kan (onzichtbaar) worden gedragen door zowel mannen als vrouwen. De top drijft vocht af wat de pijn door lymfoedeem verlicht.

 

 

 

Bron: www.salland1.nl