Mag ik een koolhydraatarm dieet volgen tijdens kanker?

22-02-2024 17:19

 

 

 

 

 

Er zijn geen aanwijzingen dat een koolhydraatarm dieet kwaad kan tijdens de behandeling van kanker. Het is wel belangrijk om dit eerst met je arts af te stemmen.

 

 

Ons advies:

Het is belangrijk om met je arts te overleggen als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen tijdens de behandeling voor kanker. Een diëtist kan helpen om dit op een goede manier te doen en tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen.

 

Wat is een koolhydraatarm dieet?


Bij een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Het advies is om 40-70% van je dagelijkse hoeveelheid energie uit koolhydraten te halen. Als je op een dag 2000 calorieën eet komt dat neer op 200-350 gram koolhydraten. Met koolhydraatarm dieet eet je 50-150 gram koolhydraten per dag. Voorbeelden van koolhydraatarme diëten zijn het Atkins dieet, Dukan en dr. Frank.

 

Koolhydraten zijn onder andere suikers, zetmeel en vezels. Ze zitten in producten zoals brood, crackers, pasta, rijst, couscous, zuivel en fruit. Bij een koolhydraatarm dieet eet je deze producten dus (vrijwel) niet. Je eet voornamelijk producten die veel eiwitten en of vetten bevatten zoals vlees, vis, kaas, noten, pitten, zaden en ook veel groente.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?

 

Koolhydraatarmdieet bij kanker:


Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de invloed van een koolhydraatarm dieet tijdens de behandeling van kanker. In de studies die zijn gedaan is geen negatieve invloed op de behandeling gevonden. Door de tegenstrijdige resultaten van de studies is niet te zeggen of een koolhydraatarm of een vetarm dieet beter is. Ook is nog niet bekend hoe het lichaam op lange termijn reageert op een koolhydraatarm dieet.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ketogeen dieet bij kanker. Dit is een dieet met een nog striktere koolhydraatbeperking, namelijk 20-50 gram koolhydraten per dag. Lees hier meer over het ketogeen dieet.

 

Voldoende goede voedingsstoffen:


In een koolhydraatarm dieet zitten veel eiwitten en vetten. Het eten van eiwitten tijdens de behandeling van kanker kan, in combinatie met lichaamsbeweging, zorgen dat de spiermassa behouden blijft. Bij de keuze van vetten is het belangrijk te kiezen voor de onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten zitten onder andere in noten, vette vis en plantaardige oliën.
 

Producten met veel koolhydraten bevatten meestal ook andere gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Als je een koolhydraatarm dieet volgt en minder van deze producten eet, is het vaak lastig om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Dit kan invloed hebben op je conditie en herstel.

 

Het is daarom belangrijk om altijd een diëtist of arts te raadplegen als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen tijdens je behandeling.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo