Mag ik grapefruit bij chemotherapie?

23-02-2024 17:34

 

 

 

 

 

Neem geen grapefruit(sap) als je chemotherapie krijgt. Ook geen kruisingen van grapefruit. Bespreek met je arts of je na de chemotherapie weer grapefruit(sap) mag. Grapefruit(sap) kan ook bij andere medicijnen slecht voor je zijn.

 

 

Ons advies:

Krijg je chemotherapie? Eet of drink dan geen grapefruit(sap) of kruisingen hiervan. Vraag bij andere medicijnen altijd na of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken.


Bij chemotherapie mag je wel (sap van) sinaasappels, mandarijnen en citroenen eten en drinken.

 

 

Wat zijn kruisingen van grapefruit?


Er bestaan kruisingen van grapefruit en andere citrusvruchten. Voorbeelden zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten niet te nemen bij chemotherapie.

 

 

Wat zijn citrusvruchten?

 

Citrusvruchten zijn vruchten die van bomen of struiken van de familie citrus afkomen. Voorbeelden zijn citroen, limoen, sinaasappel en mandarijn. In deze vruchten zit veel vitamine C. Citrusvruchten zijn gezond net als andere fruitsoorten.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?

 

In grapefruit zitten bepaalde stoffen die ervoor kunnen zorgen dat chemotherapie niet goed wordt afgebroken door je lichaam. Hierdoor blijft er meer van het medicijn voor een langere tijd in je bloed. Dit zorgt voor een sterkere werking van het medicijn, wat kan leiden tot meer en heftigere bijwerkingen.

 

Dit begint direct na het drinken van een glas grapefruitsap en duurt gemiddeld een paar dagen. Het advies is daarom om minstens 48 uur vóór de chemotherapie geen grapefruit(sap) meer te eten of te drinken. Omdat chemotherapie nog een tijd doorwerkt nadat het is toegediend, is het beter om ook ten minste 24 uur ná de chemotherapie geen grapefruit te nemen.

 

 

Grapefruit bij andere medicijnen dan chemotherapie:

Grapefruit en kruisingen van grapefruit kunnen ook invloed hebben op andere medicijnen dan chemotherapie. Vraag als je medicijnen krijgt of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo