Mantelzorg emoties.

08-10-2022 18:21

 

 

Auteur: Mariette Otten McGovern - mantelzorgelijk.nl/mantelzorg-emoties

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer familieleden door ziekte mantelzorgers worden, ervaart de mantelzorger vaak sterke emoties. Emoties die de mantelzorger zelf soms nooit verwacht had.

 

Verdriet: het is verontrustend en moeilijk om te zien dat een dierbare fysiek hulpeloos wordt of is geworden, vooral als het letsel of de ziekte plotseling is ontstaan. Het optreden van cognitieve stoornissen, die veranderingen in de persoonlijkheid en het gedrag veroorzaken, wordt over het algemeen veel schrijnender gevonden.

 

Boosheid: de woede van de mantelzorger hangt vooral af van de relatie tussen de patiënt en de mantelzorger vóór de ziekte. In zijn eenvoudigste vorm wordt de patiënt verweten dat hij de tragedie heeft veroorzaakt voor de rest van de familie. De kern van de woede ligt vaak in het feit dat de mantelzorger zich onterecht opgesloten en vastgezet voelt. Soms is de woede niet tegen de patiënt gericht, maar tegen iets anders, de wereld, God, Karma. Boosheid moet snel worden aangepakt, anders verandert het in venijnige bitterheid.

 

Bezorgdheid: elk familielid van iemand die lijdt, maakt zich zorgen. Een mantelzorger moet oppassen dat hij of zij zich niet te veel zorgen maakt, anders raakt hij of zij opgebrand. Het gevolg is een mantelzorger burn-out, met alle nare gevolgen van dien.

 

Schuldgevoel: veel familieleden voelen zich schuldig dat hun dierbare ziek is geworden, alsof het hun schuld is. Iemand kan zich schuldig voelen omdat hij of zij de dierbare niet heeft opgezocht in het ziekenhuis. Schuldgevoel kan ook voortkomen uit het feit dat de relatie verzandde voordat de persoon ziek werd. Het is nooit te laat om het goed te maken, om iemand te laten weten dat je om hem of haar geeft. Bezoek dat familielid in het verpleeghuis. Praat met dat familielid. Jullie zullen je daar allebei beter van voelen.

 

Het meest zinvolle dat een patiënt kan doen om iets terug te geven aan de persoon die voor hem/haar offers heeft gebracht, is om zich in te leven in de emoties van de mantelzorger. Als een mantelzorger bereid is het risico te nemen om bijvoorbeeld verdriet te uiten tegen een dierbare op een niet-verwijtende manier, leidt dit meestal tot een sterker gevoel van verbondenheid tussen beiden. Beide partijen zullen zich beter begrepen en gesteund voelen. Emoties hebben we allemaal, hoezeer we ze ook proberen te onderdrukken. Het is belangrijk om over je gevoelens te praten, anderen te laten weten wat er in je omgaat. Bepaal zelf wie je daarin kunt vertrouwen, een familielid, een vriend, of iemand uit je support systeem, mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Alleen het simpelweg uiten van je emoties maakt dat je er makkelijker mee om kunt gaan.

 

 

 

 

Bron: www.mantelzorgelijk.nl