MD Anderson en C-Biomex ondertekenen samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijk ontwikkelen van CBT-001-radioligandtherapie.

08-02-2024 17:23

 

 

 

 

Het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas en C-Biomex Ltd. hebben vandaag een strategische onderzoekssamenwerkingsovereenkomst aangekondigd voor de gezamenlijke ontwikkeling van CBT-001, een radioligand gericht op de CA9-kankerbiomarker.

 

Deze samenwerking brengt de expertise van MD Anderson op het gebied van translationeel radiofarmaceutisch onderzoek samen met het gedifferentieerde radioligand van C-Biomex. De hoofdonderzoeker voor dit project is H. Charles Manning, Ph.D. , hoogleraar Cancer Systems Imaging en directeur van de Cyclotron Radiochemistry Facility bij MD Anderson . Volgens de overeenkomst zijn MD Anderson en C-Biomex van plan preklinische onderzoeken naar CBT-001 uit te voeren om het potentieel ervan voor vertaling in klinische onderzoeken in de vroege fase te evalueren en om een ​​verwachte Investigational New Drug (IND)-aanvraag bij de Food and Drug Administration te ondersteunen. FDA).

 

"Met onze wereldwijde expertise in het ontwerp en de ontdekking van gedifferentieerde peptideliganden bieden Dr. Manning en het team van MD Anderson een perfecte aanvulling om de preklinische en klinische ontwikkeling van CBT-001 te bevorderen", aldus Cha JunHoe, Ph.D. , CEO van C-Biomex. "We hopen dat dit gezamenlijke onderzoek ons ​​in staat stelt snel te evolueren in de richting van een FDA IND-aanvraag en uiteindelijk naar een goedgekeurde behandeling waar patiënten met verschillende soorten kanker baat bij kunnen hebben."

 

CBT-001 is een radioactief gemerkte isotoop (Lutetium-177) gehecht aan een eigen peptide-ligand gericht op CA9 (koolzuuranhydrase 9), een biomarker die tot overexpressie komt bij verschillende vormen van kanker, waaronder nier- , borst- en longkanker . De gedifferentieerde vroege-stadiumgegevens van CBT-001, gegenereerd door C-Biomex in samenwerking met het Korea Institute of Radiological and Medical Sciences, vormen een sterke basis voor dit gezamenlijke onderzoek.

 

De sleutel tot succes met dit type molecuul is een specifieke afgifte aan de tumor en een snelle klaring, met minimale accumulatie in gezonde cellen. Via dit onderzoek zullen de medewerkers de systemische en tumorspecifieke opname van CBT-001 evalueren, evenals de antitumorale werkzaamheid en toxicologie in preklinische modellen.

 

C-Biomex maakt gebruik van zijn unieke CUS TM peptide-ontdekkingsplatformtechnologie en ontwikkelt CBT-001 en verschillende radioligandtherapieën van de volgende generatie met optimale eigenschappen. De medewerkers verwachten dat dit onderzoek zal helpen bij het informeren van toekomstige preklinische en vroege klinische onderzoeken naar deze therapieën van de volgende generatie.

 

“We zijn blij dat we ons breed betrokken theranostiek-onderzoeksteam bij MD Anderson kunnen afstemmen op onze collega’s bij C-Biomex om de ontwikkeling van CBT-001 te bevorderen”, aldus Manning. “We hebben bemoedigende vroege gegevens gezien met dit radioligand, en we kijken uit naar samenwerking terwijl we proberen impactvolle nieuwe behandelingsopties te bieden aan onze patiënten in nood.”

 

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal C-Biomex financiering voor onderzoeksondersteuning verstrekken, en komt MD Anderson in aanmerking voor het ontvangen van bepaalde royalty's en betalingen op basis van een reeks toekomstige ontwikkelingsmijlpalen. 

 

 

Illustratie van kwaadaardige kankercel in lichtblauw.

 

 

 

Bron: www.mdanderson.org/newsroom