MD Anderson heeft het IAEA Collaborating Center aangewezen om zich te concentreren op het wereldwijd verbeteren van straling, radiologie en nucleaire geneeskunde.

31-01-2024 13:37

 

 

 

 

 

 

MD Anderson is de eerste Amerikaanse zorginstelling die onderscheiding ontvangt.

 
 
Het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas heeft vandaag de ondertekening aangekondigd van een overeenkomst met de  Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA ) om een ​​IAEA Collaborating Centre te worden. Door samen te werken streven MD Anderson en het IAEA ernaar om de stralingsoncologie, stralingsfysica, radiologie, nucleaire geneeskunde en voeding wereldwijd te verbeteren. MD Anderson exploiteert de meest uitgebreide faciliteit voor radiotherapie ter wereld en zal het eerste IAEA Collaborating Center in de Verenigde Staten zijn dat zich richt op gezondheidszorg.
 

“Onze jarenlange samenwerking met het IAEA en het feit dat we nu een Collaborating Centre zijn genoemd, illustreren onze toewijding aan het bevorderen van mondiale inspanningen op het gebied van kankeronderzoek, behandeling en onderwijs”, aldus Peter WT Pisters, MD , president van MD Anderson. “Deze samenwerking onderstreept onze toewijding aan het bevorderen van internationale samenwerkingen die de vooruitgang versnellen, vooral in lage- en middeninkomenslanden, waar mogelijkheden voor bestraling en diagnostische beeldvorming het minst toegankelijk zijn.”

 

Het IAEA heeft zestig jaar ervaring met het helpen van landen bij het ondernemen van actie tegen kanker, en werkt ook samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere organisaties binnen het systeem van de Verenigde Naties.
 

Een IAEA Collaborating Centre is een instelling van een lidstaat van de IAEA die zich richt op onderzoek, ontwikkeling en opleiding en die door de IAEA is aangewezen om haar programmatische activiteiten te ondersteunen door een overeengekomen werkplan uit te voeren. Sinds januari 2024 zijn wereldwijd 71 actieve IAEA Collaborating Centres actief op verschillende gebieden die verband houden met de veilige, beveiligde en vreedzame toepassing van nucleaire wetenschap en technologie.

 

“Door zijn werk heeft MD Anderson blijk gegeven van zijn vaste inzet voor het bevorderen van de zorg, het onderzoek, het onderwijs en de preventie van kankerpatiënten. Met de ondertekening van deze overeenkomst en de aanwijzing van MD Anderson als IAEA Collaborating Centre, zullen we de kankerzorg voor iedereen ondersteunen door middel van training en educatieve activiteiten in lage- en middeninkomenslanden onder de Rays of Hope van de IAEA. Door dit te doen pakken we kankeruitdagingen aan daar waar hulp het meest nodig is”, zei IAEA-directeur Rafael Mariano Grossi tijdens de ondertekeningsceremonie in Wenen op 30 januari 2024.
 

De aanwijzing van MD Anderson als IAEA Collaborating Center volgt op een jarenlange samenwerking. De Imaging and Radiation Oncology Core (IROC) Houston van de afdeling Stralingsfysica van MD Anderson heeft verschillende internationale lidstaten van de IAEA voorzien van kwaliteitsborgingsdiensten, waaronder audits, training en onderzoek. Daarnaast zijn er trainingen en expertmissies uitgevoerd door teams van Stralingsfysica, Stralingsoncologie, Beeldvormingsfysica, Diagnostische Beeldvorming en anderen. Deskundigen van MD Anderson hebben ook bijgedragen aan vele IAEA-publicaties, waaronder Radiation Oncology Physics: A Handbook for Teachers and Students en het recente IAEA Human Health Report on National Networks for Radiotherapy Dosimetry Audits.

 

 

MD Anderson zal zijn steun aan het IAEA uitbreiden via een gezamenlijk ontwikkeld werkplan dat het volgende omvat:

 
 
  • Trainings- en onderwijsactiviteiten op het gebied van stralingsoncologie, stralingsfysica, radiologie, nucleaire geneeskunde en voeding.
 
  • Technische expertise en hulp bij het uitbreiden van de wetenschappelijke en technische capaciteiten op het gebied van radiotherapie en radiologie.
 
  • Onderzoekssamenwerkingen, bijvoorbeeld kwaliteitsborging van dosimetrie-auditmethodologieën.
 
  • Samenwerking in het Rays of Hope -initiatief van het IAEA via Anchor Centres.
 
  • Deelname aan het gratis deskundigenprogramma van het IAEA door het ter beschikking stellen van technische deskundigen.
 
 
 

"We zijn vereerd dat we zijn aangewezen als IAEA Collaborating Centre. Deze erkenning valideert niet alleen het werk dat we al hebben verricht om mondiale initiatieven op het gebied van kankeronderzoek en -behandeling te bevorderen, maar inspireert ons ook met de mogelijkheden die deze samenwerkingsmogelijkheden ons bieden", aldus Kathleen Schmeler, MD , associate vice-president van Global Oncology en hoogleraar Gynaecologische Oncologie en Reproductieve Geneeskunde: "We kijken ernaar uit om samen te werken met het IAEA en de instellingen van hun lidstaten om aanzienlijke vooruitgang te boeken voor kankerpatiënten en hun families over de hele wereld." Het Strategisch Plan van MD Anderson roept op tot het bereiken van meer mensen en het redden van meer levens, wat wordt bevorderd door samen te werken met anderen om expertise te bieden op het gebied van kankerpreventie, onderwijs, onderzoek en behandeling in de gemeenschapsomgeving. De aankondiging van vandaag breidt de inzet van MD Anderson voor dit werk verder uit, waaronder de internationale samenwerking met de WHO om de mondiale last van vrouwenkanker te verminderen.
 

In lijn met de doelstellingen van Wereldkankerdag op 4 februari 2024 weerspiegelen de inspanningen van MD Anderson de bredere missie van de internationale bewustmakingsdag om de mondiale impact van kanker te verlichten, terwijl tegelijkertijd de noodzaak wordt benadrukt om gecoördineerde acties te ondernemen om de verschillen in de kankerzorg op het gebied van kanker te herkennen, te begrijpen en op te lossen. een mondiaal niveau.

 

 

 

Chris McKee, Senior Vice President, Strategie en Bedrijfsontwikkeling, MD Anderson en Rafael Mariano Grossi, Directeur-generaal van het IAEA.

Chris McKee, Senior Vice President, Strategie en Bedrijfsontwikkeling, MD Anderson en Rafael Mariano Grossi, Directeur-generaal van het IAEA.

 

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.mdanderson.org/newsroom