Medicijn Verzenios niet vergoeden voor aanvullende behandeling bij borstkanker’.

18-12-2023 17:54

 

 

Auteur: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

 

 

‘Medicijn Verzenios niet vergoeden voor aanvullende behandeling bij borstkanker’

 

 

 

Het medicijn Verzenios hoort niet thuis in het basispakket als aanvullende behandeling bij borstkanker. Dit schrijft Zorginstituut Nederland aan demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid. Een groep patiënten met bepaalde borstkanker in een vroeg stadium zou hier baat bij kunnen hebben, maar volgens Zorginstituut Nederland zorgt het toevoegen van Verzenios (abemaciclib) aan de standaardbehandeling niet voor een hogere overlevingskans. Dit meldt het instituut.


Uit onderzoek naar het middel voor mensen met HR-positieve, HER2-negatieve, klierpositieve, vroege borstkanker, blijkt dat het toevoegen van abemaciclib niet leidt tot betere overlevingskansen of een betere kwaliteit van leven. Daarnaast hebben zij bij gebruik van dit middel een verhoogd kans op bijwerkingen, zoals diarree en infecties. Vanwege deze bijwerkingen moeten patiënten hun hele behandeling staken, blijkt uit de grote, internationale studie. Dit maakt Verzenios geen passende zorg hen.

 

 

22 procent kans op terugkeer borstkanker:


Er is behoefte aan aanvullende behandeling voor deze groep patiënten, om te voorkomen dat de borstkanker terugkeert. Meestal moeten zij een operatie ondergaan, chemotherapie krijgen en mogelijk ook radiotherapie en endocriene therapie. Zij hebben hierna nog 22 procent kans op terugkeer van de borstkanker. Een aanvullende behandeling moet dit percentage verlagen en de overlevingskans verhogen, maar Verzenios is daarvoor niet het aangewezen medicijn. 

 

 

 

Bron: www.nationalezorggids.nl/ziekenhuizen/nieuws