Meer mond-keelkanker door HPV-virus, maar verband is amper bekend.

15-11-2023 17:22
 
 
 
 
 
MAASTRICHT - Het aantal gevallen van mond-keelholtekanker stijgt door toedoen van het humaan papillomavirus. Het verband tussen het virus en deze vorm van kanker is echter nauwelijks bekend, signaleert kno-arts en onderzoeker Femke Verhees van Maastricht UMC+ in haar promotieonderzoek. Als de bewustwording daarover groter wordt, zou dat volgens haar de animo voor HPV-vaccinaties kunnen vergroten. Die maken het risico op ziekte veel kleiner.
 
 
 
 
HPV-virus, beeld ter illustratie.
Foto: ANP / HH.
 
 
 
 
 
 
 
 
Het aantal gevallen van kanker in de mond of keelholte is de afgelopen jaren ruim verdubbeld volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland, van zo’n driehonderd per jaar tot tegen de zevenhonderd per jaar. Bekende risicofactoren zijn roken en alcohol. De grote boosdoener is tegenwoordig echter HPV, dat seksueel overdraagbaar is. Meisjes en vrouwen kunnen er onder meer baarmoederhalskanker van krijgen. Veel minder bekend is dat het virus ook andere soorten kanker kan veroorzaken.
 
 
Terwijl het aantal rokers al jaren afneemt, zien onderzoekers steeds vaker HPV-infecties als oorzaak voor mond-keelholtekanker, dat vooral (jonge) mannen treft. Begin jaren 90 werd nog maar een paar procent van alle gevallen door HPV veroorzaakt, nu gaat dat waarschijnlijk richting de helft. Mond-keelholtekanker kan ondanks verbeterde behandelingen fataal aflopen.
 

Uit een peiling die Verhees hield onder ruim duizend mensen, kwam een flink kennisgebrek naar voren, zeker over de risico’s die mannen lopen. Slechts 30 procent van de deelnemers kende het HPV überhaupt. Van die groep wist ook maar een minderheid van 30 procent dat het virus mond- en keelholtekanker kan veroorzaken. Daar valt volgens haar dus nog veel te winnen.

 

„Vaccinaties bieden goede bescherming tegen het virus en HPV-gerelateerde kanker”, zegt Verhees in een verklaring. „Maar als ouders niet bekend zijn met HPV of de gevolgen van een infectie, zullen ze minder snel geneigd zijn om hun kinderen te laten vaccineren.”

 

 

Bekijk ook:

 

Prik tegen kanker nog even gratis te halen voor jongere. 

 

Leeftijdsgrens voor HPV-prik wekt woede.

 

 

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl/nieuws