Met daratumumab stap vooruit in behandeling MM.

02-01-2024 18:02

 

 

Auteur: Drs. Mirjam Bedaf - mednet.nl/nieuws

 

 

Als de standaardbehandeling tegen multipel myeloom wordt aangevuld met daratumumab, blijven patiënten significant langer vrij van kanker. Dat blijkt uit een studie van prof. dr. Pieter Sonneveld van het Erasmus MC Kanker Instituut en de onderzoeksgroep European Myeloma Network.

 

Eerder was bij patiënten met vergevorderd multipel myeloom (MM) al vastgesteld dat de ziekte gevoelig is voor het middel. Door daratumumab te combineren met bortezomib en lenalidomide bij patiënten die nog niet waren behandeld, kon de toegevoegde waarde worden aangetoond.

 

De studie werd uitgevoerd in 133 ziekenhuizen in Europa en Australië. Patiënten met MM werden in 2 groepen verdeeld: 1 groep kreeg de standaardbehandeling met bortezomib en lenalidomide, bij de andere groep werd die aangevuld met daratumumab, ook tijdens de onderhoudsfase.

 

Van de patiënten die de combinatietherapie gebruikten, bleef 84% 4 jaar lang vrij van kanker. Bij de groep die de standaardbehandeling kreeg, was dat 67%. De toevoeging van daratumumab veroorzaakte geen extra bijwerkingen; minder mensen uit de groep die daratumumab kregen, staakten de behandeling.

 

De resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Hoe de combinatietherapie zich houdt op langere termijn, moet nog blijken in langere follow-upstudies.

 

 

 

 

Bron: www.mednet.nl