Minder behandelingen met meer precisie tegen kanker dankzij nieuw apparaat Radboudumc.

29-04-2020 17:24



Auteur: Bettine Winters - gelderlander.nl/nijmegen



Onderdelen van de MR-Linac worden in de bunker van het Radboudumc gehesen.

Onderdelen van de MR-Linac worden in de bunker van het Radboudumc gehesen.

Foto: Bert Beelen.




Nijmegen - Een deel van de kankerpatiënten die worden behandeld bij het Radboudumc hoeven binnenkort minder vaak bestraald te worden. Dat is te danken aan de aankoop van de MR-Linac, het neusje van de zalm voor het onderzoeken en behandelen van tumoren. Woensdag zijn de grootste en zwaarste onderdelen van het gigantische apparaat in de bunker van het Nijmeegse ziekenhuis gehesen. 


Het bijzondere van de MR-Linac is dat het tegelijk een mri-scan maakt én kan bestralen. Tot nu toe zijn dat in het Radboudumc, zoals op veel plekken in de wereld, twee aparte processen. 


Nu nog wordt er eerst een mri of een CT-scan gemaakt en op basis van die informatie wordt dan later bestraald. Op het moment van bestralen (ofwel radiotherapie), is daardoor niet exact in beeld waar de tumor en omliggende organen liggen.


Minder vaak bestralen bij prostaatkanker:





Als gevolg daarvan moet vaker worden bestraald met een lage dosis per bestraling. ,,Iemand met prostaatkanker komt nu bijvoorbeeld wel 28 keer naar het ziekenhuis voor radiotherapie", zegt projectleider Ellen Brunenberg. 


Omdat de blaas en het rectum ook middenin het bekken liggen en moeilijk van elkaar en van de prostaat te onderscheiden zijn, worden nu speciale markers gebruikt om nauwkeurig te kunnen bestralen. ,,Maar die moeten met naalden geïnjecteerd worden. Dat willen we liever niet, omdat het een infectierisico met zich meebrengt, hoe klein dat risico ook is."


Wetenschappers van het Umc Utrecht bedachten de MR-Linac waarmee de arts tijdens het bestralen de ingewanden van een patiënt en de tumor ziet. Daardoor kan er heel gericht worden behandeld en kan de dosering tijdens de bestraling omhoog. Dat is een revolutionaire verandering. ,,Een patiënt met prostaatkanker hoeft daarom nog maar vijf keer behandeld te worden."


Alvleesklierkanker beter te behandelen:

En er is meer winst. Alvleesklierkanker is nu nog moeilijk te bestralen, omdat die veel beweegt en omliggend weefsel niet te veel mag worden aangetast. ,,Het is weinig hoopgevend als die diagnose gesteld wordt." De nauwkeurigere bestraling met de MR-Linac biedt perspectief op meer behandelmogelijkheden en daarmee op een langer leven voor de patiënt.


Ook is de verwachting dat er minder operaties nodig zijn om tumoren te verwijderen, waardoor mensen bijvoorbeeld geen stoma meer nodig hebben na darmkanker. ,,Dat is een enorme winst voor de kwaliteit van leven van een patiënt."


De MR-Linac wordt de komende maanden ingeregeld en naar verwachting in het najaar in gebruik genomen.