Mogelijke gevolgen van zaadbalkanker - Vruchtbaarheid.

10-07-2023 17:38

 

 

 

Zaadbalkanker heeft waarschijnlijk gevolgen voor je vruchtbaarheid. Als je chemokuren krijgt, is de kans groot dat je daardoor (tijdelijk) onvruchtbaar wordt. De meest gebruikte middelen veroorzaken schade aan de zaadcellen.

 

Krijg je BEP- of EP-kuren? Na 3 tot 4 van deze kuren is herstel van de productie van zaadcellen nog mogelijk. Bij een hogere dosis is dit lastig om te zeggen, omdat hierover weinig gegevens bekend zijn. Na chemotherapie met Cisplatin verbetert binnen 2 jaar de zaadkwaliteit van 50% van de mannen weer. Bij 80% van de mannen gebeurt dit binnen 5 jaar.

 

 

Invriezen van zaad:


Het is verstandig serieus na te denken over de mogelijkheid je zaad in te laten vriezen. Zo maak je de kans op genetisch eigen kinderen na de behandeling groter. De vruchtbaarheid bij mannen met zaadbalkanker is namelijk lager dan in een normale populatie. Gelukkig zijn er steeds meer technische mogelijkheden binnen de geassisteerde voortplantingstechnieken. Hiermee wordt bedoeld: voortplanting waar artsen aan te pas komen. De kans om toch kinderen te krijgen met ingevroren zaadcellen is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Er zijn inmiddels wel 5 geassisteerde voortplantingstechnieken.

 

 

Invriezen voor start behandeling zaadbalkanker:


Het heeft de voorkeur om zaad in te vriezen voordat de behandeling voor zaadbalkanker begint. Dan is de kans het grootst dat zaadcellen van goede kwaliteit zijn. Meestal is dit een erg onverwacht en moeilijk moment om hierover een beslissing te nemen. Je wordt met deze vraag geconfronteerd, terwijl je waarschijnlijk nog maar kort daarvoor de diagnose kanker gekregen hebt. Misschien ben je nog erg jong? Of heb je nog nooit nagedacht over een mogelijke kinderwens? Uiteraard hoef je daarover nu ook geen definitieve beslissing te nemen. Bij twijfel, en zelfs als je nu ‘zeker weet’ nooit kinderen te willen, is het toch raadzaam je zaad te laten invriezen. Je kunt dan altijd nog op je besluit terugkomen.

 

"Om voldoende goede zaadcellen te verkrijgen, zijn er waarschijnlijk meerdere spermalozingen nodig. Het sperma produceer je door middel van masturbatie en vang je in een speciaal potje op."

 

Produceren en opvangen van zaad:


Om voldoende goede zaadcellen te verkrijgen, zijn er waarschijnlijk meerdere spermalozingen nodig. Het sperma produceer je door middel van masturbatie en vang je in een speciaal potje op. De analist kijkt naar het sperma en kan vrijwel onmiddellijk zeggen of er zaadcellen in zitten en als deze erin zitten of het van voldoende kwaliteit is om in te vriezen.

 

 

Zaadlozing in blaas:


Als je een buikoperatie moet ondergaan om uitzaaiingen in de buikklieren te laten verwijderen, bestaat er een kans dat je geen normale zaadlozing meer hebt. Die kans is heel groot als op die plek een restletsel na chemotherapie moet worden verwijderd. Door beschadiging van de zenuwen komt het zaad niet meer naar de plasbuis toe maar gaat het terug naar de blaas. Soms is het mogelijk dit zaad op te vangen en te gebruiken voor geassisteerde voortplantingstechnieken.

 

 

Geen zaadcellen in sperma, maar wel aangemaakt door het lichaam?


Het kan zijn dat er in het sperma geen zaadcellen aanwezig zijn. Dit kan komen doordat je geen zaadcellen aanmaakt óf doordat er geen goede doorstroming is van de zaadcellen. Er kan ergens een verstopping zitten. Dan komen de zaadcellen dus niet vanuit de teelbal, waar het zaad aangemaakt wordt, in het sperma terecht. Als er in het sperma geen zaadcellen zitten, dan bestaat de mogelijkheid om via een operatie, in weefsel uit de teelbal te kijken of daar zaadcellen aanwezig zijn. Deze operatie kan gelijktijdig verricht worden met het verwijderen van de teelbal die zaadbalkanker bevat.

 

 

Zaad bewaren:


Het zaad wordt op heel lage temperaturen bewaard. De beweeglijkheid van de zaadcellen kan na het ontdooien afnemen met 25 tot 75%. Daardoor is de kans van slagen om met behulp van inseminatie van dit zaad kinderen te verwekken niet altijd even hoog. Dankzij geassisteerde voortplantingstechnieken is het mogelijk ook met matige tot slechte zaadkwaliteit een zwangerschap te realiseren.

 

 

Zaadproductie:


In het algemeen komt iedere man/jongen in aanmerking voor het invriezen van zaad. Het is soms lastiger bij jongens onder de 16 jaar, omdat het niet zeker is of er al zaadproductie aanwezig is. Als je al erecties hebt (en natte dromen) kun je in principe zaad produceren om in te vriezen. Bij een man die zelf geen zaad kan produceren om psychologische redenen of omdat hij nog te jong is, kan elektrostimulatie onder narcose worden overwogen. Zo kan een ejaculatie worden opgewekt.

 

 

Kosten:


Als je zaadcellen laat invriezen, dan wordt er een contract afgesloten voor de opslag van de zaadcellen voor een paar jaar. Als je contract bijna is afgelopen dan moet je aangeven of je je zaad nog wilt bewaren, dus of je het contract wilt verlengen. Als zaad wordt ingevroren vanwege zaadbalkanker, zijn daar eenmalige kosten aan verbonden die door de verzekering worden betaald. Zelf moet je per jaar een klein bedrag, ongeveer € 70,-, betalen om het ingevroren te houden en er uiteindelijk gebruik van te maken. Zaad kan heel lang ingevroren blijven met gelijkblijvende kwaliteit.

 

 

 

Lees hier ook ‘Deel 1: Wat ís zaadbalkanker eigenlijk?’ 

 


Lees hier ook ‘Deel 2: Waar kun je mee te maken krijgen’ 

 

 

 

Bron: www.magazine.zaadbalkanker.nl