MR-Linac: technologische doorbraak behandeling prostaatkanker.

08-03-2024 15:49

 

 

 

 

 

In het UMC Utrecht behandelen we prostaatkanker steeds vaker met inzet van de MR-Linac. Met dit MRI-gestuurde bestralingsapparaat kunnen we de prostaat heel gericht bestralen, zonder omliggend weefsel aan te tasten. Dit is een technologische doorbraak. Met een uitstekende kans op genezing, vaak minder bijwerkingen en mogelijk minder kans op erectieverlies. Zo is de kans groot dat u snel uw dagelijks leven weer kunt oppakken.

 

Neem contact op.
 

 

 

Voordelen van de MR-Linac behandelmethode:

 
 

1: Minder behandelingen.

De bestraling met de MR-Linac kunnen we geven in vijf behandelingen in plaats van 20 zoals vaak gebruikelijk is bij normale bestraling. Dat komt doordat we nauwkeuriger kunnen bestralen, met hogere doses. Zo is de kans groot dat u snel uw dagelijks leven weer kunt oppakken. 

 

 

2: Geen operatie.

Door de MR-Linac behandeling is een operatie vaak niet nodig. Ook een opname in het ziekenhuis hoeft dan niet. 

 

 

3: Minder schade.

Met de MR-Linac kunnen we de prostaat tijdens de bestraling zeer nauwkeurig in beeld brengen en tegelijkertijd heel precies bestralen. Met een uitstekende kans op genezing, vaak minder bijwerkingen en mogelijk minder kans op erectieverlies.

 

 

4: Uitstekende kans op genezing.

Met de MR-Linac kunnen we een hoge dosis bestraling geven aan de tumor. Met als resultaat uitstekende tumorcontrole en goede kans op genezing. 
 
 
 
 

5: Snel aan de beurt.

In het UMC Utrecht zijn er geen wachtlijsten voor behandeling met de MR-Linac. Als u hiervoor in aanmerking komt, bent u snel aan de beurt. 

 

 

Wat is de MR-Linac?

 
 
MR-Linac is de naam van een nieuw bestralingstoestel gecombineerd met een MRI-scanner in één. Dit unieke hybride apparaat is ontwikkeld door het UMC Utrecht, na 20 jaar zorgvuldig onderzoek. Inmiddels wordt het apparaat wereldwijd ingezet bij de behandeling van kanker.
 
 

Bekijk hier de Video.

 
 
 
 

Hoe werkt de MR-Linac?

 

Bestraling is een behandeling van kanker. De behandeling houdt in dat u bestraald wordt met röntgenstraling. Deze straling maakt de kankercellen stuk, waardoor de kanker niet verder kan groeien. De bestralingsbehandeling noemen we ook wel radiotherapie.
 

Een MRI-scanner maakt op een patiëntvriendelijke en niet schadelijke manier beelden van het binnenste van het lichaam. Een MRI-scan wordt gemaakt met een sterke magneet en brengt over het algemeen geen risico’s met zich mee.

 

De MR-Linac combineert bestraling en het maken van MRI-beelden in één apparaat. Zo kunnen we tijdens de bestraling heel precies de prostaat en omliggend gezond weefsel zien. Door dit “zien tijdens bestraling” kunnen we met de MR-Linac de prostaat heel gericht behandelen, terwijl het omliggende gezonde weefsel beter gespaard blijft. Door de precisie en hoge dosis per keer zijn vaak minder bestralingen in totaal nodig. Met een uitstekende kans op genezing, vaak minder bijwerkingen en mogelijk minder kans op erectieverlies.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ervaringen met de MR-Linac:

 
 
William rijdt in zijn 4WD
 
 
 
“Als je mannelijkheid in gevaar komt, wil je gewoon het beste”, vertelt William van Gool uit Grave, die twee jaar actief gevolgd werd voordat de tumor in zijn prostaat actief werd en hij moest beslissen: een operatie of bestraling. Hij deed als allereerste patiënt in het UMC Utrecht mee aan de ERECT-studie en kreeg behandeling met de MR-Linac. “Ik heb geen bijwerkingen en alles functioneert nog, ik ben heel erg blij.”

 

Lees  hier  het verhaal van William.

 
 
 
 

Prostaatkanker stap voor stap.

 
 

1: SYMPTOMEN EN KLACHTEN:

Het gevoel dat u moet plassen, moeite met plassen en bloed in de urine zijn de meest voorkomende klachten. Plasklachten ontstaan meestal door een goedaardige vergroting van de prostaat. Dit is een normaal natuurlijk proces bij de meeste ouder wordende mannen. Als u plasklachten hebt, wil dat dus niet direct zeggen dat u prostaatkanker hebt.  Als u dit soort klachten ervaart, kunt u het beste eerst naar uw huisarts gaan. De huisarts beoordeelt uw klachten en als nodig wordt u doorwezen naar de juiste specialist.   

 

 

 

2: VROEGE DIAGNOSE:

Een voorbeeld hiervan is en PSA-test (prostaat-specifiek-antigeen) die kan helpen bij het opsporen van veranderingen in de prostaat. Een verhoogde PSA-waarde hoeft geen prostaatkanker te betekenen. Maar een hoge waarde kan leiden tot het aanvragen van een vervolg vervolgonderzoek bij de uroloog.

 

 

3: ONDERZOEK:

Vermoedt de huisarts dat er sprake kan zijn van prostaatkanker? Dan vinden er verdere onderzoeken in uw lokale ziekenhuis plaats, meestal onder begeleiding van de uroloog. Dit is een arts gespecialiseerd in ziektes aan de urinewegen en de geslachtsorganen van de man.

 

 

4: DIAGNOSE EN BEHANDELPLAN:

De mogelijkheden hangen af van het stadium waarin uw prostaatkanker zich bevindt. Behandelingen kunnen bestaan ​​uit actieve surveillance (beperkt risicopatiënten), chirurgie, radiotherapie, hormoontherapie of chemotherapie of bestraling middels de MR-Linac, afhankelijk van de grootte, de agressiviteit en de verspreiding van de kanker.

 

 

5: DIAGNOSE EN BEHANDELPLAN:

De mogelijkheden hangen af van het stadium waarin uw prostaatkanker zich bevindt. Behandelingen kunnen bestaan ​​uit actieve surveillance (beperkt risicopatiënten), chirurgie, radiotherapie, hormoontherapie of chemotherapie of bestraling middels de MR-Linac, afhankelijk van de grootte, de agressiviteit en de verspreiding van de kanker.

 

 

6: CONTROLE:

Dit noemen we ook wel follow-up. De follow-up bestaat uit reguliere bloedcontroles en zo nodig bezoeken aan de medisch specialist(en) of verpleegkundig specialist op de polikliniek van het ziekenhuis. Na bestraling op de MR-Linac vindt de controle afwisselend plaats bij de uroloog en de bestralingsarts.

 

 

7  LEVEN NA DE BEHANDELING:

U zal nog steeds regelmatig moeten worden gecontroleerd, maar het dagelijks leven kan weer normaal worden.

 

 

 

Wetenschappelijk onderzoek:

In het UMC Utrecht proberen we altijd te leren van iedere patiënt door middel van wetenschappelijk onderzoek, ook bij de behandeling met de MR-Linac.

 

Het UMC Utrecht is de bakermat van de MR-Linac behandelmethode. De afgelopen 20 jaar hebben we veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze behandelmethode en passen we de resultaten toe om de effectiviteit en kwaliteit van onze zorg te verbeteren. Onze behandelingen richten zich nu vooral op patiënten met een ziekte zonder uitzaaiingen of met een beperkt aantal uitzaaiingen. In de nabije toekomst gaan we ook onderzoeken of radiotherapie als lokale behandeling meerwaarde biedt bij patiënten met een ziekte die meer uitzaaiingen heeft. Dit in een combinatiebehandeling met chemotherapie of immunotherapie.

 

 

Een greep uit de wetenschappelijke onderzoeken:

 

 
 
 
 

 


Samenwerking:

In het UMC Utrecht werken we samen met u, als een team, aan de zorg die bij u past. Voor, tijdens en na de behandeling. We blijven hierover altijd met u in gesprek. Zodat we elkaar goed begrijpen, samen beslissen over de behandeling, en samen terugkijken om zorg voor u te verbeteren.