Niemand mocht weten dat Isa Hoes kanker had 'zodat niet half Nederland er meteen van alles van zou vinden'.

11-06-2023 16:09

 

 

 

 

 

 

 

Isa Hoes leeft de afgelopen twee jaar in onzekerheid wanneer ze een knobbeltje in haar borst vindt. De 55-jarige actrice besluit het nieuws alleen met haar inner circle te delen zodat niet 'half Nederland er meteen van alles van zou vinden'. In de nieuwe 'VROUW Magazine' vertelt ze meer over die zware periode.

 

"Wat als ik doodga? Dan hebben mijn kinderen helemaal geen ouders meer!"

 
 
 
Het begint allemaal als Isa in 2021 een knobbeltje in haar oksel vindt. In eerste instantie denkt ze er niet veel van en schuift ze het af op 'zal wel een kliertje zijn'. Maar als ze tijdens het weerzien van een vriendin geconfronteerd wordt met de ziekte, besluit ze toch langs de huisarts te gaan. Die raadt haar meteen aan naar het ziekenhuis te gaan. "Ik stond daar een beetje dubbel in", geeft Isa toe tijdens het interview.
 

Ze vervolgt: "Ik kon niet geloven dat ik daarheen moest en probeerde het te relativeren. Borstkanker komt helemaal niet voor bij mij in de familie. Maar aan de andere kant schoot ook meteen door mijn hoofd: wat als ik doodga? Dan hebben mijn kinderen helemaal geen ouders meer!"

 

Behalve een mammografie en een echografie, wordt er ook meteen een punctie gedaan. Daaruit wordt duidelijk dat ze inderdaad borstkanker heeft en dan begint 'het hele circus'. Isa krijgt een borstbesparende operatie om de tumor te verwijderen, vijftien bestralingen en moet hormonen slikken. "Daar zit ik in totaal vijf jaar aan vast. Dat wilde ik eigenlijk niet, maar dat werd wel dringend geadviseerd."

 

Dat het al die tijd niet is uitgelekt dat ze ziek is, ondanks het feit dat ze vaak in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis rondloopt en zichzelf niet bepaald onherkenbaar maakt, vindt Isa bijzonder. De actrice kiest er bewust voor haar traject niet te delen omdat ze niet als 'zielig' of 'aanstellerig' bestempeld wil worden. "Of weet ik veel wat er allemaal over me wordt gezegd."

 

Inmiddels is het litteken 'mooi genezen', maar volgens Isa ziet haar borst er wel anders uit dan vroeger omdat het door het littekenweefsel wat groter is. "Ik weet inmiddels dat kanker niet meteen een doodvonnis betekent, maar het was voor mij wel een wake-upcall om beter naar mijn lichaam en beter naar mijn gevoel te luisteren."

 

Gelukkig heeft ze leuke projecten om haar gedachten te verzetten, zoals haar podcast met Marc-Marie Huijbregts.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier