Nieuw medicijn maakt de behandeling van agressieve tumoren effectiever.

21-08-2023 17:18

 

 

Foto: Ter Illustraite. 

 

 

 

 

Een nieuw medicijn belooft een efficiëntere behandeling voor patiënten met agressieve tumoren. In combinatie met licht kan het medicijn kankercellen gericht en effectief bestrijden. Met deze behandelmethode zullen bijwerkingen van chemotherapie aanzienlijk minder worden.

 

"We kunnen al zeggen dat het medicijn veelbelovend is", zegt arts-biochemicus Liyan Zhang, die de afgelopen jaren onderzoek deed naar het nieuwe medicijn dat in combinatie met licht werkt. Hoewel het  onderzoek  alleen in het laboratorium is uitgevoerd, is er geen twijfel over de effectiviteit van het medicijn. "In een bepaalde dosis kan het tumoren veel efficiënter elimineren na blootstelling aan licht", vertelt Zhang.

 

Ze deed haar promotieonderzoek bij het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek (LIC). Het was in samenwerking met onder meer biologen aan de Universiteit van Leiden. Het medicijn is getest op muizen en zebravissen.

 

 

Chemotherapie met licht:


Het gebruik van chemotherapie in combinatie met licht is niet nieuw in kankerbehandeling. Licht wordt al decennialang toegepast om de bijwerkingen van de chemo te beperken. Zo wordt de behandeling minder onprettig voor kankerpatiënten. Omdat chemo via het bloed wordt geïnjecteerd, worden er ook vaak gezonde cellen door getroffen of gedood. Daardoor krijgen patiënten last van veelvoorkomende bijwerkingen, zoals vermoeidheid, misselijkheid, haaruitval en zenuwpijn. "Chemotherapie is ook actief in gezonde weefsels en dat veroorzaakt vaak ernstige bijwerkingen", zegt Zhang.

 

De bekendste methode op het gebied van kankerbehandeling door toepassing van licht is de zogenoemde fotodynamische therapie, PDT. In deze behandeling wordt een medicijn gebruikt om cellen kwetsbaar te maken voor bepaalde soorten licht. Artsen gebruiken het om verschillende vormen van kanker en voorstadia van kanker te behandelen.

 

Volgens Zhang kent de huidige toepassing van licht in fotodynamische therapie enkele nadelen. Die is niet helemaal doelgericht en minder efficiënt bij hypoxische agressieve tumoren, dat zijn diepe tumoren zonder zuurstof. Het nieuwe medicijn zou deze nadelen minimaliseren. "We wilden de beperkende factoren van de bestaande behandeling overwinnen", zegt Zhang.

 

 

Zo werkt het:


Het medicijn is zo gemaakt dat het zich richt op een veelvoorkomend eiwit, genaamd integrin. De behandeling wordt als volgt uitgevoerd: het medicijn wordt geïnjecteerd in de ader van de patiënt. Na een bepaalde tijd en als het medicijn een hoge concentratie in het tumorgebied bereikt, wordt licht aangebracht in dat gebied. In dit geval wordt het medicijn giftig in het tumorgebied. Zo worden kankercellen gedood met zo min mogelijk bijwerkingen.

 

 

Veelbelovend:


Door de resultaten van het onderzoek zijn Zhang en haar collega's positief over de toekomst van kankerbehandeling. "Het onderzoek belooft veel goeds voor kankerpatiënten", zegt ze. Maar wanneer kankerpatiënten ervan kunnen profiteren is moeilijk te zeggen. Het medicijn is getest op muizen en zebravissen. Omdat deze klein zijn, dringt het licht makkelijker naar hun diepe weefsel dan bij mensen. Daarom moet het medicijn eerst aangepast worden voor mensen. "De periode tussen de ontwikkeling van een medicijn in een chemisch laboratorium en de uiteindelijke klinische toepassing bij patiënten is altijd moeizaam en lang," zegt Zhang, "Maar de eerste stappen zijn al gezet", voegt ze toe.

 

 

 

Bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws