Nieuwe studie onderzoekt of ‘inoperabele’ pancreastumoren veilig kunnen worden verwijderd.

16-03-2024 16:38

 

 

Zakelijke aankondiging.

UNIVERSITEIT VAN ZUID-CALIFORNIË - GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN.

 

 

Klinisch onderzoek zal onderzoeken of chemotherapie gevolgd door een nieuwe chirurgische procedure, ontwikkeld door Keck Medicine van USC-chirurgen, de resultaten kan verbeteren voor patiënten met pancreastumoren die voorheen als inoperabel werden beschouwd

 

 

Steven Grossman, MD, PhD, is de co-hoofdonderzoeker van de studie, een medisch oncoloog bij Keck Medicine van USC en adjunct-directeur voor kankerdiensten bij USC Norris Comprehensive Cancer Center, onderdeel van Keck Medicine.

AFBEELDING:

KREDIET: RICARDO CARRASCO III

 

 

 

STEVEN GROSSMAN, MD, PHD, IS DE CO-HOOFDONDERZOEKER VAN DE STUDIE, EEN MEDISCH ONCOLOOG BIJ KECK MEDICINE VAN USC EN ADJUNCT-DIRECTEUR VOOR KANKERDIENSTEN BIJ USC NORRIS COMPREHENSIVE CANCER CENTER, ONDERDEEL VAN KECK MEDICINE.

 

Bekijk hier meer.

 

 

 

LOS ANGELES – Een klinische proef van Keck Medicine van USC heeft tot doel een chirurgische oplossing te bieden voor patiënten met een vorm van gevorderde alvleesklierkanker die voorheen als inoperabel werd beschouwd. 

 

De studie zal onderzoeken of chemotherapie gevolgd door een nieuw soort operatie om de kanker te verwijderen een veilige en effectieve optie is voor patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker, wat betekent dat de kanker zich niet heeft verspreid naar andere organen, maar is uitgegroeid tot of dichtbij nabijgelegen organen. bloedvaten die de alvleesklier omringen.

 

“Meestal kunnen dit soort tumoren niet veilig operatief worden verwijderd vanwege het risico op beschadiging van de bloedvaten, die bloed aan de maag, lever en andere buikorganen leveren. Dankzij de recente vooruitgang van de chirurgen van Keck Medicine zijn wij echter van mening dat patiënten met lokaal gevorderde kanker in aanmerking kunnen komen voor een succesvolle operatie, die de resultaten aanzienlijk zou kunnen verbeteren”, aldus Steven Grossman, MD, PhD , mede-hoofdonderzoeker van het onderzoek. Grossman is medisch oncoloog bij Keck Medicine en adjunct-directeur voor kankerdiensten bij USC Norris Comprehensive Cancer Center , onderdeel van Keck Medicine. 

 

 

De uitdaging van de behandeling van alvleesklierkanker:

Alvleesklierkanker vertegenwoordigt slechts ongeveer 3% van de kankergevallen in de Verenigde Staten, maar is een van de dodelijkste. Mensen hebben meestal geen symptomen totdat de kanker erg groot is geworden of door het hele lichaam is uitgezaaid, waardoor de kanker laat wordt ontdekt en patiënten slechte prognoses hebben. 

 

Slechts 13% van de patiënten met alvleesklierkanker overleeft vijf of meer jaar na de diagnose. 

 

De levensverwachting van patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker, die verantwoordelijk is voor een derde van alle gevallen van alvleesklierkanker, bedraagt ​​historisch gezien ongeveer één jaar. 

 

Voor de meeste vormen van kanker wordt een operatie beschouwd als de meest effectieve behandeling voor gelokaliseerde tumoren die zich niet naar andere delen van het lichaam hebben verspreid. Traditioneel wordt echter geen operatie aangeboden voor tumoren waarbij de bloedvaten in de buurt van de alvleesklier betrokken zijn, omdat als de bloedvaten tijdens de procedure beschadigd zouden raken en de bloedtoevoer naar de organen zou worden onderbroken, dit tot ernstige bijwerkingen of de dood zou kunnen leiden. 

 

Daarom is chemotherapie en/of bestraling doorgaans de enige behandelingsoptie voor patiënten met lokaal gevorderde kanker, die beide een beperkte effectiviteit hebben bij het doden van pancreaskankercellen. 

 

“De situatie is frustrerend omdat uit onderzoek blijkt dat in de zeldzame gevallen waarin lokaal gevorderde tumoren veilig werden verwijderd, de progressie van de ziekte werd vertraagd en de overlevingsduur van de patiënt gemiddeld steeg van één jaar naar 28 maanden, wat de levensverwachting meer dan verdubbelde. zei Sandra Algaze, MD , medisch oncoloog bij Keck Medicine, lid van USC Norris en een van de onderzoekers van het onderzoek. “Chirurgie lijkt daarom de overlevingskans van een patiënt sterk ten goede te komen, en daarom is de medische wereld gretig op zoek naar een chirurgische oplossing.” 

 

 

Hoe nieuwe chirurgische ontwikkelingen patiënten ten goede kunnen komen:

Bij de klinische proef zal gebruik worden gemaakt van chirurgische protocollen die zijn ontwikkeld door chirurgen van Keck Medicine om lokaal gevorderde pancreastumoren die aan slagaders zijn gehecht veilig te verwijderen. Het chirurgische team zal worden geleid door mede-hoofdonderzoeker Yuri Genyk, MD , een hepatobiliaire en pancreaschirurg bij Keck Medicine, die een expert is in vasculaire reconstructie, dat wil zeggen de verwijdering en reconstructie van bloedvaten. Genyk heeft al met succes ongeveer dertig pancreastumoren verwijderd die vastzaten aan aangrenzende slagaders. 

 

“Hoewel deze operatie erg complex is, hebben we de vaardigheden en expertise om deze uit te voeren en andere ervaren chirurgen in de procedure op te leiden. Als de onderzoeksresultaten positief zijn, voorzien we dat de techniek in de toekomst de gouden standaard zou kunnen worden voor de behandeling van dit stadium van alvleesklierkanker”, aldus Genyk.

 

Patiënten in de klinische proef zullen eerst chemotherapie ondergaan om te proberen de tumor te verkleinen. Twee tot acht weken na voltooiing van de chemotherapie ondergaan ze een laparoscopische evaluatie om de positie en grootte van de tumor te bepalen voordat de tumor operatief wordt verwijderd en de betrokken bloedvaten worden verwijderd en gereconstrueerd.

 

Patiënten zullen het eerste jaar na de operatie elke drie maanden worden gevolgd, en daarna elke zes maanden gedurende twee jaar. 

 

De klinische proef zal ook onderzoeken of bepaalde biomarkers, zoals het DNA van de tumor, evenals de demografische factoren van een patiënt, zoals leeftijd en geslacht, een rol spelen in de patiëntresultaten.

 

De studie hoopt twintig patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker in te schrijven, die tekenen hebben van arteriële betrokkenheid door hun tumoren. De operaties zullen worden uitgevoerd in het Keck Hospital van USC

 

“Alvleesklierkanker is een verwoestende diagnose, en Keck Medicine streeft ernaar betere oplossingen voor de ziekte te vinden”, aldus Grossman. “Alles wat we kunnen doen om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren en de levensverwachting te verlengen, zal een enorme mijlpaal zijn waar talloze patiënten en hun dierbaren profijt van kunnen hebben.”

 

Degenen die geïnteresseerd zijn in deelname aan het onderzoek kunnen contact opnemen met: Charlean Ketchens, RN, op (323) 865-3035 of ketchensc@med.usc.edu

 

 

 

Voor meer informatie over Keck Medicine van USC kunt u terecht op  www.news.KeckMedicine.org

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.