Nieuwe warmtetherapie heeft tot doel kanker van fataal in chronisch te veranderen.

01-01-2024 16:46

 

 

Auteur: Shiri Epstein - nocamels.com

 

 

 

Het krijgen van een diagnose van kanker is levensveranderend, vooral voor degenen die worstelen met kanker in stadium vier – wanneer de tumoren zich naar andere delen van het lichaam hebben verspreid.

 

Een Israëlische biotechnologie-startup zegt dat het een manier heeft ontwikkeld om de ziekte in een chronische aandoening te veranderen, door gebruik te maken van nieuwe technologie om solide tumoren met hitte aan te pakken om ze te vernietigen. 

 

Het New Phase- platform, het Sarah Nanotechnology System genaamd, bouwt voort op bestaand onderzoek waaruit bleek dat kankerweefsel extreem gevoelig is voor hitte en dat de tumoren een verscheidenheid aan verschillende voedingsstoffen nodig hebben, vooral glucose, om te groeien. Het bedrijf bedacht vervolgens een manier om glucose te gebruiken om kankerweefsel te omhullen met nanodeeltjes die opwarmen tot ongeveer 50 graden Celsius, waardoor het weefsel vervolgens afsterft. 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Een 3D-afbeelding van de kliniek waar de Nieuwe Fase-behandeling wordt toegediend, de MRI-machine aan de rechterkant (Courtesy)

 

 

 

 

 

De nanodeeltjes zijn bedekt met glucose en worden via intraveneuze injectie (IV) in het lichaam van de patiënt gebracht.

 

De nanodeeltjes reizen door de bloedbaan en bereiken de tumoren via dunne bloedvaten, ook wel capsules genoemd. De kankercellen laten deze capsules om zich heen groeien om de zuurstof en voedingsstoffen uit het lichaam te halen die ze nodig hebben om zich voort te planten.

 

Wanneer deze bloedvaten nog niet volledig ontwikkeld zijn, kunnen de nanodeeltjes deze gebruiken om toegang te krijgen tot de kankercellen. De kankercellen trekken ook de nanodeeltjes aan, omdat ze de glucose-coating nodig hebben om te kunnen floreren.

 

De nanodeeltjes zelf zijn gemaakt van een wasachtig materiaal dat meer energie absorbeert en dezelfde vooraf gedefinieerde temperatuur van 40-50 graden Celsius kan handhaven om de tumoren te verwarmen. De nanodeeltjes halen deze energie uit een elektromagnetisch veld dat met behulp van een MRI rondom de patiënt wordt gecreëerd om ze op deze temperatuur te houden.

 

Om de patiënt tijdens elke behandelsessie, die ongeveer 30 minuten duurt, veilig te houden, worden ze ook onder een koeldeken geplaatst, vergezeld van constante monitoring met behulp van temperatuursensoren om een ​​gereguleerde omgeving te garanderen. 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Kankercellen zijn gevoeliger voor hitte dan gezonde cellen (Unsplash)

 

 

 

 

 

Gedurende deze tijd hopen de nanodeeltjes zich op rond de kankercellen, waardoor het kwaadaardige weefsel wordt verwarmd en geëlimineerd, terwijl het omliggende gezonde weefsel behouden blijft.

 

“We verwarmen het orgaan of weefsel tot 50 graden Celsius [en] er zal geen schade optreden aan de normale cellen en ze zullen overleven omdat ze het vermogen hebben om zelfs 55 en 60 graden te overleven”, zegt Ofer Shalev, CEO en oprichter van New Fase, vertelt NoCamels.

 

Hij benadrukt dat het belangrijk is om te begrijpen dat deze procedure niet bedoeld is om kanker uit te roeien. In plaats daarvan verandert de behandeling de ziekte van een terminale toestand naar een chronische.

 

"[Wij streven ernaar] de metastatische massa te verminderen en zo kun je de levensduur van een patiënt verlengen", zegt Shalev.

 

Het idee voor deze nanodeeltjes ontstond volgens Shalev ongeveer 13 jaar geleden, nadat bij de moeder van New Phase-medeoprichter Dr. Rafi Hoff longkanker werd vastgesteld.

 

De twee, die hadden samengewerkt bij een eerder medisch technologiebedrijf, verenigden zich om een ​​nieuw hulpmiddel te ontwikkelen om de ziekte aan te pakken. Hoffs moeder heette Sarah, wat later de titel werd van de behandeling die ze ontwikkelden.

 

Het bedrijf wordt particulier gefinancierd en heeft ongeveer 35 miljoen dollar opgehaald zonder steun van externe investeerders, hoewel Shalev zegt dat ze dergelijke investeringen in de nabije toekomst verwachten.

 

Terwijl andere biotechbedrijven behandelingen hebben ontwikkeld die gebaseerd zijn op het veranderen van de temperatuur van een tumor, en met name het bevriezen ervan, gelooft Shalev dat de nanodeeltjestherapie die zij hebben bedacht een game changer is.

 

“Ik denk echt dat het een baanbrekende oplossing gaat worden”, vertelt hij aan NoCamels. 

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

De behandeling werd toegediend aan patiënten met verschillende vormen van kanker (Depositphotos)

 

 

 

 

 

Het systeem heeft al een fase één klinische proef afgerond in het Rabin Medical Center (Beilinson Hospital) in centraal Israël. Bij de proef waren 17 patiënten betrokken met kanker in verschillende vormen in stadium vier, die alle andere vormen van behandeling hadden uitgeput.

 

De studie, die werd goedgekeurd door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, concentreerde zich op veiligheid en toxiciteit.

 

Omdat de behandeling geen eenmalige oplossing is, ondergingen patiënten vier of meer sessies, waarvan sommigen zelfs zes tot twaalf maanden werden behandeld.

 

Hoewel de behandeling werd toegediend aan patiënten met verschillende vormen van kanker, zoals lever-, baarmoederhals- en darmkanker, besloot het bedrijf zich niet met hersentumoren bezig te houden, omdat de hersenen anders op warmte reageren dan andere delen van het lichaam.

 

Shalev legt uit dat de hittebehandeling weliswaar kankercellen doodt, maar de solide tumoren niet volledig uitroeit. Het doel, zo herhaalt hij, is om van kanker een chronische ziekte te maken en niet een dodelijke ziekte, zoals eind jaren negentig met AIDS werd bereikt.

 

Uit het onderzoek bleek dat de behandeling bij zeven van de patiënten voldoende kanker doodde, zodat ze weer in aanmerking kwamen voor andere therapieën.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Het doel van de Nieuwe Fase-behandeling is om van kanker een chronische ziekte te maken (Depositphotos)

 

 

 

 

“Ze werden na de behandeling aangemerkt als [met een] stabiele ziekte”, zegt Shalev.

 

Sarah Nanoparticles is al IDE-goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), waardoor het bedrijf klinische proeven kan uitvoeren in Amerikaanse instellingen. Sterker nog, New Phase heeft momenteel contact met ziekenhuizen in de Verenigde Staten om daar de haalbaarheidsstudie te starten.

 

New Phase werkt aan het verkrijgen van goedkeuring in Israël voor de volgende fase, een cruciale proef die in meerdere ziekenhuizen zal worden uitgevoerd. 

 

“We gaan kanker niet genezen”, zegt Shalev.

 

“Wij gaan kanker veranderen in een beheersbare of chronische ziekte waar mensen mee kunnen leven, zonder bijwerkingen.”

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.